Важно ли е да закусваме?

ЗакускаЗа някои закуската е онова, за което все не намират време, а и не му отдават толкова значение, за други тя е нещо почти свещено и задължително.

Закуска е първото хранене за деня. Взависимост от страната и обичаите закуската се сервира между 6 и 11 часа сутринта, в България най-често между 7 и 9 сутринта. Повечето диетолози и специалисти по хранене са на мнение, че закуската е най-важното от трите хранения, защото спомага за правилното започване на деня и зарежда със сила и енергия.

Ако човек редовно не закусва, неговият организъм има тенденция да се уморява по-бързо, а също така се забелязва забавен метаболизъм (обмяна на веществата). Съществуват обаче разногласия по въпроса кое се счита за здравословна закуска и дали трябва да бъде лека или обилна. Също така се счита, че съдържанието, количеството и калоричността на закуската зависи от това дали човек извършва предимно физическа или умствена работа.

Взависимост от климата и традициите съдържанието на закуската е твърде различно. Най-популярните храни за закуска са плодова салата, каши, препечен хляб, кисело мляко, извара, кашкавал, сухар, салам, яйца, мед. Сред напитките – портокалов сок, мляко, чай и кафе.

 • Френска закуска (наречена още континентална) се състои от кроасан, препечени филии, пържени яйца, портокалов сок, конфитюр и кафе.
 • Английската закуска е доста тежка, с много мазнини – бъркани или варени яйца с бекон, наденички и зеленчуци.
 • Турската закуска е обикновено питка с овче сирене, кашкавал, маслини и кафе.
 • Китайската закуска се състои от леки ястия като плодове, зеленчуци, риба, раци, каша от ориз и други.
 • Американската закуска се състои от зърнени изделия, портокалов сок или мляко

Българската закуска най-често се състои от кафе, сандвичи или препечени филийки, тестени закуски (банички и др.), мляко (кисело или прясно), боза и др.

Присъствието на киселото мляко в българската закуска я прави уникална, тъй като то съдържа голям брой полезни микроорганизми, които рядко се срещат другаде по света – Lactobacillus Bulgaricus (използва се в процеса на ферментация). Учени твърдят, че тази бактерия спомага за добрите вкусови и диетични качества на млякото…

Бозата пък е напитка с висока хранителна стойност – съдържа фибри, белтъчини и доста въглехидрати. Това я прави една силно питателна напитка и всъщност прекалената й консумация може да доведе и до пълнеене (важи и за всички други храни с високо съдържание на въглехидрати). 

Закуската все по-често се възприема от много хора като добро начало на деня, като някои предпочитат да закусят вкъщи с едно хубаво и силно домашно кафе, а други предпочитат да закусят навън - така получават по-голямо разнообразие от кафе и храни, а и спестяват време.VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: 0.0/5 (0 гласа )
VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

2 коментара към "Важно ли е да закусваме?"

 1. Cecil's Gravatar Cecil
  25.09.2009 - 09:21 | Връзка

  Ххахахаха, вярно, навремето всички мои съученички се тъпчеха с боза. :D

  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 0.0/5 (0 гласа )
  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 0 (от 0 гласа)
 2. мария м's Gravatar мария м
  25.09.2009 - 09:09 | Връзка

  Това за млякото го знаех, но сега разбирам защо някои момичета пият прекалено много боза – смятат, че гърдите им растат! :D А всъщност просто си качват килограми цялостно ;)

  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 0.0/5 (0 гласа )
  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

Напишете коментар


*