За вълци и мечки може, а за кучета – не!?

Гледам новини и все по-често се питам защо ни е нужно да се правим на по-големи светци от светиите. Преди време съобщиха, че някъде в Стара планина се били развъдили твърде много вълци и ловджийските дружинки са приканени да ходят на лов за вълци с цел регулиране на популацията им. Нападали животните в дворовете на селските стопани!

Подобна новина имаше и с главни герои кафевите родни мечки, които се спускали в селата и причинявали имуществени вреди на хората.
В същото време днес пак съобщиха за жестоко нахапани хора от безстопанствени кучета. За щастие и двамата пострадали (от Велико Търново) са се спасили – с цената на истинска борба на живот и смърт с обезумелите от глад животни.

Никой обаче и не смее да спомене дори за ловджийска хайка за справяне с броя на уличните кучета. Защо? Защото кучетата (животните) имат права?! Защото ние сме съвременни хора и се отнасяме хуманно към животните?! Хм! :(

Толкова добри природозащитници ли сме, щом сме съгласни да се избиват диви животни задето причиняват имуществени вреди, а в същото време съблюдаваме правата на безстопанствените домашни любимци, които взимат човешки жертви?
Ама не били виновни кучетата за своите действия… Те били жертви на хората – лоши стопани… Така е, съгласна съм. Обаче те причиняват мнооого по-големи щети от дивите животни, слезли от гората да си търсят храна. Те убиват, обезобразяват, психират своите жертви и близките им за цял живот! Причиняват им неимуществени щети, сиреч по-големи!
А с какво са виновни вълците и мечките? Не са ли те невинни жертви пак на хората – лоши стопани на природата? Кой сече горите? Кой убива обитателите на горите или ги изтиква в безкрайно малки територии, в които не могат да живеят нормално? Кой ги лишава от възможността да живеят по законите на гората, в съответствие със законите на природата?

НИЕ – ХОРАТА!
Че то истински гори в България, комай не останаха! В оплешивяващите залесени места не може да се види диво животно – няма зайци, няма порове, яребици, белки, глигани, лисици, пъдпъдъци, вълци, сови, орли, мечки… Или, ако има някакъв живот, той е натикан в миши дупки! Е, как малкото оцелели хищници няма да посягат на отглежданите от хората животни – кокошки и овце? Какво са виновни те?
Питам се – защо дивечът е позволено да се обстрелва, а кучетата да не могат? Защо ловец, донесъл чифт уши на чакал може да получи насреща някаква сумичка ( символична, доколкото ми е известно), а ако застреля улично псе, задължително ще бъде обществено порицаван? Причинявайки вреда на живата = дивата природа, тези хора са приемани като истински мъже; а спасявайки съгражданите си от нахапване, обезобразяване и фобии, са обявявани за чудовища! За мен това не е нормално. Иска ми се да е обратно!

Държа да уточня, че обичам кучета. Но се страхувам от бездомните. По-добре е улиците ни да чисти поне откъм такива обитатели. И на село, и в града! Който иска да си има куче, да си го гледа у дома!

Автор: Нела Калова
http://azkenkal.blogspot.com/2008/01/blog-post_22.html

VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: 4.7/5 (16 гласа )
VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: +11 (от 23 гласа)
За вълци и мечки може, а за кучета - не!?4.7516

4 коментара към "За вълци и мечки може, а за кучета – не!?"

 1. мария's Gravatar мария
  03.03.2012 - 13:06 | Връзка

  аз обичам всички животни и се питам защо сме толкова мръсни гадняри ?? вместо да гиобиват да вземат голяма част от гората и да я заградът и на животните да им донасят храна и готово макар че на животните няма да им хареса да стоят така но това е по добре от колкото да ги убиваме милите :(

  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 0.0/5 (0 гласа )
  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 0 (от 0 гласа)
 2. Georgi's Gravatar Georgi
  24.12.2010 - 23:02 | Връзка

  Извинявам се, линкът е сбъркан. Имах предвид http://krу4ma.com

  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 3.0/5 (2 гласа )
  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 0 (от 2 гласа)
 3. Reizar's Gravatar Reizar
  23.12.2010 - 23:10 | Връзка

  Много хубава статия!

  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 5.0/5 (1 глас )
  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: +2 (от 2 гласа)
 4. Georgi's Gravatar Georgi
  09.12.2010 - 16:20 | Връзка

  Добре е, че ги давате в Свежо-то тези материали. Поздрави: http://www.4rykma.com

  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 4.5/5 (2 гласа )
  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: -1 (от 3 гласа)

Напишете коментар


*