Жан-Клод Ван Дам – кратка биография

Жан-Клод Ван Дам (Жан-Клод Камил Франсоа Ван Варенберг) е роден на 18 октомври 1960г. в Брюксел, Белгия. Син е на Елиана и Еужин Ван Варенберг, който е бил счетоводител и собственик на магазин за цветя.

Той започва да спортува бойни изкуства когато е на десет години и е привлечен към шо-то-кан стила в бойните изкуства от баща си. С времето придобива истински умения и развива страхотна физика. Така си е спечелил едн от прякорите – Мускулите от Брюксел.

Ван Дам е женен пет пъти, в това число два брака с настоящата му съпруга (която е състезател по бодибилдинг и фитнес) Гладис Португис. Ван Дам има три деца: Кристофър роден през 1987 г., Бианка родена през 1990 г., и Николас – роден през 1995 г. От първите си две съпруги няма деца.

Първата роля на Ван Дам е като танцьор-статист в невзрачния филм „Breakin“ от 1984г. Феновете поставят на първо място филма „Кървав спорт“, след него веднага се нареждат „Ченге във времето“, „Универсален войник“ и др. Последният филм със скромния си бюджет от 20 млн. долара докарва печалби от над 100 млн. долара.

Жан-Клод е участвал в много „двойни роли“ в рамките на един и същ филм. Повечето са на различни герои, но в Ченге във времето той играе един и същ герой от различни периоди на живота си. Тези сцени често изискват специални ефекти за да се комбинира един и същ актьор в различните роли в една сцена.

Към сегашния момент Ван Дам е играл двойни роли в следните филми:

* Двоен удар – Ван Дам играе двама братя разделени при раждането и отгледани в различни държави.
* Ченге във времето – играе две версии на един и същ герой който се среща със себе си във времево-пространсвения континуум.
* Максимален риск – играе двама братя близнаци разделени при раждането и единия от които е убит.
* Орденът – играе двама различни герои в различни ери.
* Двойникът – Ван Дам играе сериен убиец и неговия клониран двойник.

VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: 4.6/5 (11 гласа )
VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: +12 (от 12 гласа)
Жан-Клод Ван Дам - кратка биография4.6511

Напишете коментар


*