Днес е ден на българското радио

Едни от първите практически устройства за безжично предаване на радио сигнали са създадени от руския физик и електротехник Александър Степанович Попов, който по-късно е обявен и за изобретател на радиото. На 25 април 1895 г. на заседание на Руското физико-химическо общество в Санкт Петербург той показва уред за предаване и приемане на електромагнитни вълни без проводник.

През 1907 г., според договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, започва работа първият български безжичен телеграф. През лятото на 1911 г. на борда на крайцера „Надежда” започва да работи радиостанция. На 1 май 1912 г., влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, „която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България”.

Началото на общественото радиоразпръскване в България е поставено през 1929 г., когато група инженери, начело с техника Георги Вълков построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. През последната седмица на месец ноември 1929 г. в ефир за първи път прозвучават думите „Ало, ало, тук е Радио София!”… Впоследствие, радиото навлиза в масова употреба из цяла България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва Указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. Днес този ден се отбелязва като Ден на Българското радио.

VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: 5.0/5 (2 гласа )
VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: +1 (от 1 глас)
Днес е ден на българското радио5.052

Напишете коментар


*