Ози Осбърн – кратка биография и снимки

Джон Майкъл Озбърн, познат най-вече като Ози Озбърн (Ozzy Osbourne), е роден на 3 декември 1948 година в Астън, Бирмингам (Англия). Ози е съосновател и първи вокалист на легендарната рок група Black Sabbath, а по-късно осъществява успешна солова кариера и се превръща в една от емблемите на съвременната рок и метъл музика, спечелвайки си прозвището „Принцът на Мрака“.

Още в ранна детска възраст Ози мечтае за музикалната сцена, която освен удоволствие, би била чудесна възможност да се отскубне от тежкото си ежедневие на дете в бедно работническо семейство. Запалва се по Бийтълс, след като чува техни песни по радиото и решава да се пробва като вокалист. В тийнейджърските си години Ози се изявява като дребен джебчия, обирайки и няколко къщи, докато не е хванат от полицията и хвърлен зад решетките за шест месеца. От този период датират и повечето му татуировки, покриващи голяма част от тялото му днес. След като излиза от затвора работи известно време като тестващ клаксони на коли в малък автомобилен завод, както и като помощник в кланица.

Първата му група се нарича The Music Machine, последвана от The Approach, свирейки главно ритъм енд блус. Напуска групата след неразбирателство относно стиловата насока и се присъединява към Rare Breed, където среща Терънс „Гийзър“ Бътлър (с когото по-късно ще основе групата Black Sabbath). Скоро и тази формация се разпада, но Ози и Бътлър завързват приятелство. Бътлър получава покана да се присъедини към желаещите да сформират нова група китарист Тони Айоми и барабанист Бил Уорд, които идват от успешна ъндърграунд група, наречена Mythology. Ози е привикан за вокалист, Бътлър хваща баса, а към тях се присъединяват и саксофонистът Алън Кларк и още един китарист на име Джим Филипс. Новосформираната от тях група е наречена Polka Tulk Blues Band, чието име е по предложение на Ози, след като го вижда на кутия с талкова пудра. Скоро след това Кларк и Филипс напускат, поради несъвпадане на идеите и групата остава в четиричленен състав и бива прекръстена на Earth, а малко по-късно на Black Sabbath.

Самият музикант нееднократно е изказвал удивлението си от факта, че все още е жив, нарича себе си „медицинско чудо“ и казва, че ще дари тялото си на Музея по естествена история. Освен традиционното за бранша пиене и дрога, той се е лекувал в психиатрична клиника, чупил е врата си по време на шофиране (като по време на лечението е бил вкаран в състояние на изкуствена кома) и страда от генетично заболяване, подобно на Паркинсоновата болест.

VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: 5.0/5 (3 гласа )
VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: +2 (от 2 гласа)
Ози Осбърн – кратка биография и снимки5.053

2 коментара към "Ози Осбърн – кратка биография и снимки"

 1. Хайнц's Gravatar Хайнц
  21.01.2011 - 12:42 | Връзка

  Ози е манияК! Признавам го!

  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 5.0/5 (1 глас )
  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: +1 (от 1 глас)
  • vikito's Gravatar vikito
   21.01.2011 - 13:36 | Връзка

   Няма съмнение ;) :)

   UN:F [1.7.8_1020]
   Рейтинг: 0.0/5 (0 гласа )
   UN:F [1.7.8_1020]
   Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

Напишете коментар


*