Високата темература разрушава детския мозък

Канадски медици открили, че високата температура при децата рядко минава без последствия тъй като случващите се през това време изменения в организма могат да бъдат много и много опасни.

Оказва се, че средно при едно от всеки 25 малки деца високата температура може да предизвика пристъпи на треска. Сами по себе си те не са смъртоносни, но могат да бъдат причина за цял ред неприятни последствия. Ако температурата дълго се колебае около критичената стойност 42 градуса, може да се развие синдром на дихателна недостатъчност или тежка повреда на мозъка.

Учени от Университета Торонто и Кралския университет в Канада си задали въпроса защо някои деца са по-чувствителни към високата температура, отколкото други? Оказва се,че всичко е в гена, който кодира синтеза. Явно, при около 4% от хората този ген е «изключен» и за да им се помогне да преживеят вирусните болести без последствия , той трябва да бъде активизиран. За щастие, съвременната наука позволява това да бъде направено.

Вече са разработени лекарства, които стимулират изработката на PKG в организма. Те вече преминаха някои изпитания, макар и не върху хора. Крилатите насекоми, на които беше въведен препаратът, демонстрираха къде по-голяма устойчивост към повишение на температурата, отколкото обикновените им събратя. Нервната система на влизащите в състава на първата група въобще не е пострадала, което не би могло да се каже за представителите на втората. «Сега вече може да се предотвратят нарушенията в работата на мозъка, възникващи по време на пристъпи на висока температура, – казват учените. – Манипулации с PKG могат направо да спасят живота на някои пациенти».

Бурното развитие на генетиката и биотехнологиите открива пред медицината нови перспективи. Вече се раждат деца с модифицирани гени, което означава, че теоретически е възможно още в майчината утроба да се поправят грешките на природата, да се създаде устойчивост на детето към висока температура, например.
lekar.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 5.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: +1 (from 3 votes)
Високата темература разрушава детския мозък5.0101

Напишете коментар


*