Хранене по средиземноморски за здраво сърце

Средиземноморската диета е идеална за хора, които страдат от проблеми със сърцето.

Здравословният начин на хранене, за какъвто се смята спазването на режим, основаващ се принципите на средиземноморската диета, може да се окаже животоспасяващ за онази част от населението, които имат изразени сърдечни и съдови здравословни проблеми.

Четири са основните принципи в начина на живот, спазването на които може да доведе до елеминиране на риска от инфаркт и други по-тежки ситуации при хората, предразположени към подобни здравословни състояния.

На първо място трябва да се следи индексът на телесна маса да не надвишава 25 kg/m2. Трябва да се заложи на редовната физическа активност, да се избягват цигарите и да се избере режим на хранене, който а дава на организма всички полезни и необходими му вещества, без да го натоварва.

Идеален в това отношение е режимът, както стана вече дума, придържащ се към основните направления средиземноморската диета.

При него от особено значение е консумацията на плодове и зеленчуци, на повече ядки и пълнозърнести продукти, на бобови растения и риба, както и ограничаване на количеството консумиран алкохол до минимални стойности.

Редица статистики сочат, че при жените, които се придържат към посочени по-горе основни правила, рискът от сърдечни проблеми намалява с близо 92%.
При мъжете процентите са малко по-ниски.

lekar.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*