Режисьор превърна окото си във видеокамера

Канадски режисьор показа как е превърнал изкуственото си око във видеокамера, с която снима какво вижда със здравото си око, съобщи в. „Дейли мейл“.

Устройството не е свързано с мозъка на Роб Спенс, нито може да върне загубеното му зрение. То съчетава видеокамера, безжичен предавател и батерия. Всичко това се събира в очната ябълка на Роб Спенс. Сигналът се прехвърля до портативен екран. Целта е да покаже на другите какво вижда режисьорът в реално време. Роб Спенс е загубил окото си при инцидент в детството.

Идеята да постави камера на празното място го осенила преди пет години, гледайки към камерата на мобилния си телефон. Той се свързал с инженера Коста Граматис през 2009 г., който направил устройството заедно с други свои колеги.

Миниатюрната камера е само 3,2 кв. мм. Тя е дарена от калифорнийската компания „Омни вижън“. Резолюцията й е 328х250 пиксела. Свръх леката батерия и безжичният предавател са свързани с нея с печатна платка с дебелината на лист хартия. Прототипът е избран от сп. „Тайм“ за едно от най-добрите изобретения на 2009 г. Моделът след това е усъвършенстван с помощта на Стив Ман, професор от Масачузетския технологичен институт.

Роб Спенс ще използва видеокамерата за проект на темата за личното пространство и дали хората влизат без да осъзнават в общество като от роман на Оруел. Хората няма да знаят, че ги снима. За да ги включи във филма си обаче, той ще трябва да получи тяхното разрешение. Проектът чака одобрението на Националния филмов съвет на Канада.

Автор : btv.bg
VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: 0.0/5 (0 гласа )
VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

1 коментар към "Режисьор превърна окото си във видеокамера"

 1. Vikas's Gravatar Vikas
  16.12.2012 - 15:00 | Връзка

  Keep these articles cmonig as they’ve opened many new doors for me.

  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 0.0/5 (0 гласа )
  UN:F [1.7.8_1020]
  Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

Напишете коментар


*