Алое – „зимният“ компонент в козметиката

Екстракти от това растение се срещат едва ли не във всеки втори крем за лице. С какво е обусловена тази популярност на алоето? Преди десетилетия „столетникът“ – така е народното име на дървовидното алое е присъствал в народната медицина като първа помощ за порязвания, абсцеси, язви, хрема, конюнктивит. А иначе то се използва за лечение от около 3500 години.

Родината на това уникално растение е Южна Африка, но много отдавна то е широко разпространено като култивирано растение.

Основните си полезни свойства алоето проявява при външно приложение, от което се възползват и производителите на козметика. Тъй като дървовидното алое се произвежда в големи количества за нуждите на фармацевтичната промишленост, не представлява трудност използването му и в състава на козметичните продукти. А причината за популярността му е наситения химически състав.

Първо, в състава на сока от алое присъстват природни антисептици – салицилова киселина, фенол, сяра, а също и лупеол – природен балсам. Всички те осигуряват ефективен противовъзпалителен ефект, а салициловата киселина осигурява още и обезболяващ.

Второ, органичните киселини, които се съдържат в състава на растението (холестерол, В-систерол) осигуряват възстановяването и подхранването на епидермиса. Тези природни компоненти са способни да ускорят заздравяването на рани и да премахнат болка.

Трето, основно свойство, заради което учените така обичат алое – това е имуностимулацията. Специфичните вещества, наречени биостимулатори, се изработват в листата на алое под въздействието на ниски температури и при липсата на светлина. Основното им действие – това е повишена защитна реакция на организма като цяло или на определен участък, ако екстрактът от алое се прилага външно.

Смята се, че за да е ефективен един крем с алое, като противовъзпалително и възстановяващо хидро-липидния баланс на кожата средство, концентрацията на екстракт от растението трябва да е между 20 и 40%.

Такъв продукт наистина се доближава до лечебните кремове. Но основно съдържанието на екстракт от алое в козметичните продукти е между 2 и 15%. Той осигурява подхранване и хидратиране, както и възстановяване на кожата, а също и защита от бактериални агресии.

Алое се използва в много биологически активни добавки, като компонент, който оказва имуностимулиращ ефект.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: 0.0/5 (0 гласа )
VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

Напишете коментар


*