Коледните сладки носят празничния дух

След 40-дневния Коледен пост, официално Рождественски, апетитът и нетърпението за отрупаната с вкусотии празничната трапеза става все по-голям.

Постът приключва на 24 декември – Бъдни вечер, когато по стар български обичай редим масата с 7, 9 или 11 постни ястия. Мине ли полунощ и коледните звънчета отекнат идва времето на изненадите, подаръците и вкусните изкушения.

Традиционно по нашите географски ширини мине ли предколедното въздържание, пържолите заемат почетно място на празнична трапеза. В Google има интересни предложения за коледна вечеря – предложенията са безброй, но най-честно срещаният резултат са офертите от туроператори и агенции за пътувания у нас и по света.

За да доставим удоволствие на близките си и най-вече на себе си не е нужно да хвърляме маса пари за гурме ястия, все пак магията на Коледа се крие и в топлината от домашната печка, мирис на току-що изпечена питка и ухание на канелени сладки. Затова БГНЕС посети Ачо и Светла в кулинарно училище „Амюз Буш“ (Amuse Bouche). Ангел Димитров е главен готвач в кулинарното школо.

Мястото не е претенциозно, приятелската атмосфера те грабва още от входа на малката лозенска кооперация, която разнася аромати из целия квартал. Ачо е родом от Хасково и е професионалист в кухнята вече повече от 10 години. Хранил е хиляди стомаси не само в България, но и по света. Светослава Димова я познаваме и като „Ананда“, с излъчване досущ като блаженството, носещо значението на думата и идващо от сладостта на мекия шоколад. Светла създава вълшебства със захарно тесто, айсинг за украса и фантазия.

Погледът ни е фокусиран върху просторният кухненски плот, на който ще приготвяме коледен дух и настроение – с други думи, декорацията на коледни сладки. Естествено, на първо място замесихме тестото и го изпекохме. Рецептата е лесна за начинаещи в кухнята и най-вече достъпна за всеки, а с доза желание, крайният резултат внася истинско празнично настроение.

„Традиционните коледни курабийки с мед, канела и джинджифил са доста ароматни и имат специално коледно настроение, защото когато се пекат цялата къща ухае“, споделя Ачо. Вариантите за декорация са най-различни – захарно тесто, айсинг, пудра захар. „Могат да се намажат с масло и да се поръсят с канела – въпрос на вкус. Хубавото е, че всички ги харесват и са вкусни“, казва Ачо.

И ако оставим десерта за накрая, Ачо има предложение за интересно и нетрадиционно коледно меню. Не сме американци и определено не е време за Деня на благодарността, но пък печената пуйка е добре дошла на празничната маса. Забравяме за лозовите сърми и киселото зеле, а вместо това прибавяме бекон, лешници, манатарки и мед.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*