Противозачатъчните лекуват анорексия

Известно е, че анорексията е тежък синдром, свързан с отсъствието на апетит при обективна потребност от хранене. Причините за проявата му могат да са различни: неврологични, ендокринологични, лекарствени и други.

Социално значим феномен през последните години стана особен вариант на анорексията, неричан “нервна” (anorexia nervosa). Това е психично разстройство, причинено от пороците на съвременната цивилизация: потребителско пресищане, господстващи стереотипи за правилната външност и т.н.

Човек започва да възприема себе си неадекватно: струва му се, че е дебел дори когато е тънък като клечка. Паралелно се развива разстройство на хранителното поведение и физиологичните рефлекси, лежащи в основата на храненето. Това вече е свързано с тежки етаболитни нарушения, коментират от zdorovieinfo.ru.

Анорексията от този вид се лекува много трудно, науката постоянно търси нови фармакологични продукти за преодоляването на симптоматиката й. Едно от последните открития на екип от Харвард е свързано с приложение на противозачатъчните таблетки. Оказва се, че степента на тревожност, присъща на анорексичните състояния, може да се намалява благодарение на повишения естроген в кръвта. Женските полови хормони, както изглежда, могат да помогнат в подобни случаи.

Разработващият екип споделя, че този тип терапия намалява риска от рецидиви и е напълно приложим особено в тийнейджърската възраст. Именно в такава възраст у подрастващи момичета често се отключват анорексични симптоми, а е налице дефицит на естроген в кръвта им.

В Харвард е било проведено проучване с участието на 72 момичета с нервна анорексия, всичките на възраст от 13 до 18 години. Те били разделени на две групи, като първата получавала естроген, а втората – плацебо. Експериментът продължил 18 месеца. В края на контролния срок била проведена анкета с въпроси, които определили как момичетата се отнасят към собственото си тяло и има ли подобрение в анорексичната им симптоматика. Очакваното било потвърдено: в групата на естроген имало масова положителна промяна, докато във втората нещата останали както в началото на експеримента.

lekar.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*