Истината за „българския“ поп фолк

В публикацията ще се запознаете с разсъжденията на български музиканти, завършили музикална академия. Статията не цели да оплюе чалгата или  поп фолка (както се нарича напоследък), а да се разясни на всички читатели какво е български поп фолк и трябва ли чалгата в България се нарича така.

Безспорно чалгата в България е направление в музиката, като добрите постиженията на изпълнителите не могат да бъдат отречени. Имената Ивана, Преслава, Райна, Константин, Тони Стораро и др. оправдано предизвикват възхищение и заслужено могат да бъдат наричани звезди.

Напоследък обаче един друг интересен въпрос нашумя най-вече в музикантските среди: „На какво основание наричаме чалгата български поп фолк“?

Първо трябва да се направят следните пояснения, които са възприети от изкуствоведите по цял свят (обяснени са по същия начин  като стилове музика даже към програми като Winamp, Media Plaeyr и др.):

1. Поп музика означава популярна или модерна музика.

2. Фолк музика означава народна музика.

„Поп фолк“ обаче не фигурира никъде като стил музика. Ако бъде възприет като такъв, определението би следвало да бъде това: популярна/модерна народна музика. И наистина – чалгата е популярна и модерна, но народна ли е и българска ли е?

Отговорът в музиканстките среди е: „Да, народна е, но не принадлежи на българския народ. Запознати сме с фолклора на различните народи и този стил не би могъл да се отграничи от модерната народна музика на  Турция, Арабските емирства, Индия, Пакистан, Иран и други азиатски държави. Това, че една песен се изпълнява на определен език, не прави музиката автоматично принадлежаща към културата на народа, говорещ този език. Така например една българска песен, изпята на арабски си остава българска и обратното. “

Противници на становището казват, че след като се „произвежда в България“, значи е българска. Това твърдение е неиздържано, тъй като същите песни са произведени първо в друга държава и в крак с особеностите на тамошната народна музика. Така например не може да се нарече българска и немската кола, ремонтирана и карана в България с български номер…

Петко Стамов

Музикантът, завършил Софийската консерватория, Петко Стамов обяснява, че е погрешно да се лепва етикетът „български“ на поп фолка, което се прави от редица интернет и печатни издания. Ако трябва да бъде определяна народност на поп фолка в България, все още няма основание тя да бъде българска. За да не звучи неприемливо като турски или цигански поп фолк (което всъщност е правилно, ако ще се определя народността на музиката),  по-добре чалгата да се нарича само поп фолк. А дали турския, циганския или арабския поп фолк е приятен на българската публика не подлежи изобщо на дискусии и настървени коментари, защото всички сме свободни да слушаме каквото желаем.

Статия на П. Стамов

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 5.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: +2 (from 2 votes)
Истината за „българския“ поп фолк5.0102

Напишете коментар


*