Себастиан Фетел – детето чудо!!!

Себастиан Фетел е един от най-младите пилоти във Формула 1.Роден е на 3 юли 1987 година в Хопенхайм, Германия.Поради невероятните си способности бързо си спечелва прякора „детето чудо“.

Още от 7-годишен Фетел активно се занимава с моторните спортове. Успешно се съзтезава в картинг сериите, докато през 2003 г. преминава във Формула категориите. 2004 с отбора на Мюке моторспорт (Mücke Motorsport) става шампион на Формула БМВ. През сезона има 18 победи от 20 състезания, което е рекорд.

През 2006 г. Фетел е пилот в Формула-3-Евро-Серии, като завършва втори в крайното класиране. Същата година прави участия и в Световни серии на Рено. Тогава подписва договор за тестов пилот на отбора БМВ Заубер. Назначен е за петъчен пестов пилот през август 2006. В дебюта си за Голямата награда на Турция, той става най-младият пилот в историята на Формула 1, достигнал първо място в петъчната тренировка.

През сезон 2007 той последователно е тест-пилот, а след тава и заместник пилот на БМВ Заубер. По това време в отбора са още Ник Хайдфелд и Роберт Кубица. Тъй като е забранено притежанието на трети автомобил, един от двамата трябва да отстъпва пилотското място на Фетел по време на свободните трениравки. Поради множество критики след края на състезанието за Голямата награда на Бахрейн БМВ Заубер се отказва от участието на Себастиан като петъчен тестпилот.

След тежкия инцидент на Кубица при участието в Голяма награда на Канада 2007 в Монреал, Фетел става първи пилот на отбора. В състезанието за Голяма награда на САЩ, на 17 юни 2007, той прави своя дебют във Формула 1. Тогава в квалификациите печели 7-мо място. Състезанието обаче протича незадоволително. Поради проблем в спирачките, той губи позиции и завършва осми, с една спечелена точка. На 19 години и 350 дни Фетел става най-младият участник във Формула 1, спечелил точки.

На 31 юли 2007, преди състезанието за Голяма награда на Унгария, Себастиан Фетел се премества в отбора на Скудерия Торо Росо за остатъка от сезона. Предпоставка за това е и свободното пускане на Фетел от БМВ Заубер. Поради протакане на нещата Фетел участва в следващото състезание без да тества автомобила си.

Състезанието във Фиджи протича хаотично и на мокра писта. Фетел се бори за третата позиция, но отпада. По време на излизането на кола за сигурност Фетел се блъсва в Марк Уебър. Впоследствие Фетел признава вината за сблъсъка и е наказан с 10 места за следващото състезание. От любителско видео обаче става ясно, че Луис Хамилтън е причинил инцидента с маневра на спирачките. Не последва наказание. През следващото състезание в Шанхай Себастиан завършва четвърти, което е най-добрият му резултат дотогава във Формула1. 

През Сезон 2008 съотборник на Фетел в Торо Росо става Себастиан Бурде. На 14 септември 2008 година Фетел печели първото си състезание във Формула 1. Той е на първо място и в квалификациите и така става най-младият пилот във Ф1, спечелил квалификация и състезание (21 г.).

След края на сезон 2008 Фетел премина в по-големия брат на Скудерия Торо Росо – Ред Бул Рейсинг и заема мястото на Дейвид Култард.

В третото състезание за сезон 2009 (Голяма награда на Китай), Фетел се представя отлично, като печели първа позиция на старта а ден по късно постига втората победа в кариерата си, в състезание проведено изцяло при непрекъснат дъжд.титПрез сезон 2010 Себастиан вече много целеустремено се е насочил към титлата.

За разлика от повечето свои колеги Себастиан Фетел няма собствен мениджър. За работите и делата си той се грижи сам.За разлика от останалите пилоти, които сменят манекенките като носни кърпички, Себастиан е верен на дългогодишната си приятелка Хана Пратер.

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 4.4/10 (5 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: +2 (from 2 votes)
Себастиан Фетел - детето чудо!!!4.4105

Напишете коментар


*