Подхранване на ноктите

Нощта е най-подходящият момент, да се възстанови загубената през деня влага в тъканите на ноктите и кутикулите. Може да използвате масло от пшеничени кълнове, ланолин, балсам за устни, крем с витамини  А и D, крем за нокти, приготвени в домашни условия…

Тези средства се обединяват от един общ признак – всички са с лепкава, гъста консистенция.

Това означава, че са прекалено гъсти, за да се разтекат или просто се разтичат прекалено бавно. Прилепват към повърхността на ноктите, особено в областта на кутикулите, и цяла нощ се запазват на ноктите, а не на чаршафите, като продължават да изпълняват своята функция. Ето защо, някои от препоръчваните по принцип средства, като например, зехтина, не подхождат за тази цел.

Кое средство е най-подходящо? Доверете се на интуицията си. Възможно е някой крем да ви допадне повече от останалите. Ако е и достатъчно ефективен продължете да го ползвате.

Въпреки това, понякога определени средства се оказват препоръчителни. Например, крем, съдържащ витамин Е, ще ви подхожда идеално, ако често се образуват кожички.

При направени изследвания е установено, че този крем ускорява зарастването на пресни ранички.

Само една капка от маслен разтвор на витамин Е е достатъчно да се капне и да се разтрие по  повърхността на нокътя и в областта на кутикулите. Приблизително една капсула с такова масло стига за 3-4 дена.

От всички препоръчвани средства за подхранването на ноктите, масления разтвор на витамин Е  е най-гъст. Това означава, че той се задържа най-лесно върху повърхността на ноктите, даже ако през нощта често се въртите. Но е добре да знаете, че приемането на вещества, съдържащи витамин Е, предизвикват при някои хора алергична реакция.

Затова отначало е добре да намажете един или два нокътя и да продължите с останалите чак след няколко дена, за да се убедите, че не предизвиква при вас алергична реакция. Ако кожата ви се зачерви и получите сърбеж, най-добре да се откажете от това средство.

Маслото от пшеничен зародиш, което както и витамин Е, също е много ефективно средство за поддържане на ноктите. То съдържа едновременно витамини Е и А, полезни за ноктите и кожата на ръцете. Също съдържа и октакозанол, който усилва антиоксидантното действие на витамините А и Е.

Вазелинът се явява отличен овлажнител. Установено е, че слой от вазелин, на повърхността на ноктите и кутикулите, образува защитен слой. Той не позволява на сухия въздух да създаде контакт с кутикулите и да „изсмуче“ влагата от тях. Освен това мазнината, съдържаща се в него, прониква и под повърхностния слой на кожата и ноктите.

Но трябва да знаете, че въпреки, че е прекрасно средство за поддържане на ръцете и ноктите, не е желателно да се нанася на други участъци  от тялото, защото образуването на защитен слой може да предизвика възпаление на кожата.

Ако лесно ви се делят ноктите и се напуква кожата на ръцете, то подходящото средство е ланолина. Той е доста по-лепкав, отколкото другите средства за поддържане, и за това ще ви се наложи да усвоите особена техника за нанасянето му. Вземете салфетка и захванете с нея малко количество ланолин. След това го нанесете на нокътя. Купете си възможно най-малката разфасовка, тъй като се поставя в минимални количества.

Ако имате алергия към вълната, от която се произвежда ланолина. Това изобщо не означава, че самият ланолин ви е противопоказен.  

Автор: kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*