Оплешивяването повишава риска от инфаркт

Колкото повече оплешивявате, толкова по-голяма вероятност съществува да развиете сърдечни заболявания.

По данни на бостънски изследователи при хората с ярко изразено оплешивяване рискът от сърдечни нарушения се увеличава с около 35%. Те провели изследване, което е продължило 11 години и в него били включени 22 000 мъже на възраст от 40 до 84 години. През това време те преминали през детайлниизследвания и през анкети, където описвали измененията в окосмяването си, започвайки от 45 годишна възраст.

Около 1500 човека отбелязали коронарното кръвообращение, 62 на 100 от тях имали различна степен на оплешивяване. Сред хората с повишено ниво на холестерола при оплешивяващите съществувал почти 3 пъти по висок риск от развитие на сърдечносъдови нарушения.
В началото на изследването било установено, че излишният тестостерон увеличава риска от хипертония и концентрацията на холестерол в кръвта.

Критиците смятат, че оплешивяването не е критерий, според който човекът може да бъде причислен към рисковата група на сърдечносъдови заболявания. Това е удобно за онези, които не желаят да променят начина си на живот. Недостатъчната физическа активност и прекаляването с храната са много по-опасни.
lekar.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*