Законното оръжие

Напоследък в медиите законното оръжие и неговите притежатели се държат „на прицел“. Защо постоянно ни се говори колко е опасно, неправилно и едва ли не незаконно да притежаваш законно оръжие?

Главен инспектор Иван Димитров от сектор КОС към Охранителна полиция изнесе статистика, която сочи, че 255 000 българи имат разрешителни за оръжие. 138 000 души са въоръжени с пистолети и револвери, като малко над 75 000 от тях са бившите военни и служители на МВР.

Простата калкулация показва че само 63 000 са гражданите, притежаващи оръжие за самоотбрана. Това са около 0,8% от цялото население на страната. Според медиите в момента това е тревожна цифра, обяснява се че е опасно и се изкопават всевъзможни случаи на конфорнтации с хора, притежаващи законни оръжия, за да се подчертае колко е неморално и едва ли не незаконно самото явление „разрешително за оръжие“.

Нека да си припомним нашумелия случай с бившия военен в Костенец, който застреля друг свой съгражданин. Не ви ли направи впечатление, че журналистите буквално осъдиха военния за дръзко убийство, преди изобщо той да е разпитан от полицията и преди да е приключило каквото и да било досъдебно производство. Нямаше дори събрани, а да не говорим за обявени доказателства по случая. Освен това хората, които са видели военния веднага след инцидента, казват че той имал видими сериозни травми по главата (разцепена буза и т. н.). Вярно, че смъртта във всички случаи е трагедия, но защо никой не доспуна, че този човек може да е бил нападнат и да е имало опасност за неговия живот? Не мислите ли, че удар, който предизвиква разцепване и кървене на главата, е пряка опасност за живота на човек? И ако в този момент не се използва законнопритежаваното оръжие за самозащита (това е предназначението му в крайна сметка), тогава в кой?!

Не е редно да се гледа едностранно на подобен случай, но изглежда по-интересно е да се подхвърли в пространството „Бивш военен застреля човек, без видима причина“ и да се направи сензация с нещо толкова неприятно и всъщия момент крайно неизяснено…

Извън този случай властите в България са критикувани, че са предоставили прекалено голям брой оръжия на охранители – 120 000. Критиката е от страна на Хилде де Клерк, генерален секретар на Конфедерацията на европейските услуги за сигурност (CoESS). Причината, че в България има хляб за толкова много охранители, е може би по-скоро в несигурността, с която властите не могат да се справят, а не в намерението на даден охранител да вземе оръжие, с което да убива наляво и надясно (в действителност подобни случаи са голяма рядкост)…

Нека не забравяме, че в САЩ режимът за придобиване на законно оръжие за самоотбрана е сведен до минимум – трабва да си американски гражданин, навършил 21 години и неосъждан за умишлено престъпление. Дори в Конституцията им пише следното: „Всички граждани имат неотменното право да притежават оръжие…“ Забележете, че при този невъзможно лек режим, 35% от населението притежава законно оръжие и боеприпаси.

Е нека помислим тогава кое е по-опасно: 0,8% от населението с разрешителни, дадени при доста строг режим в България, срещу забележителните 35% в САЩ или около 100 милиона души!!!

Статистиката показва още, че нито в САЩ, нито в България хората са тръгнали да се самоизбиват със законни оръжия - престъпленията (убийства, грабежи, заплахи, рекет и др.) се извършват предимно с незаконно оръжие. Освен това една много малка част от убийствата в България се извършват с огнестрелни оръжия (в пъти по-голям е дяла на убийствата с нож, брадва, сатър и други предмети).

Изглежда желаещите да извършват престъпления прибягват до законно оръжие в изключително редки случаи. Така че сензацията, която се опитват да създадат медиите, е меко казано измислена.

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 4.4/10 (7 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: +5 (from 5 votes)
Законното оръжие4.4107

2 коментара към "Законното оръжие"

 1. Pesho's Gravatar Pesho
  25.09.2010 - 15:45 | Връзка

  Много хубава статия! Благодаря ви за вниманието към проблема, наистина е актуален. :)

  UN:F [1.7.8_1020]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  UN:F [1.7.8_1020]
  Rating: +2 (from 2 votes)
 2. Мислещ's Gravatar Мислещ
  25.09.2010 - 15:44 | Връзка

  Статията ми допада, както и въпросите, които поставя авторът, както и някои от отговорите, които дава.
  Отдавна ме вълнува тази тема и е добре да се потърсят корените на нейното драматизиране. Първо, във всяка нормална държава (Франция, Германия, Великобритания, Холандия, Скандинавия и др.) има разрешителен режим за притежание на оръжие и боеприпаси. Това е откак свят светува, така е и днес. Например, Швейцария е, може би най-добре въоръжената страна в света – там почти всеки дом притежава една или повече единици огнестрелно оръжие.
  Второ, за първи път се изземва тотално оръжието от населението, когато комунисти завземат властта. Идеята е ясна: народът да остане напълно беззащитен срещу кървавия комунистически произвол и факта, че с честни избори такива управници изобщо няма да се задържат във властта. И за да не може да им се противопостави народът (Българския, а и всички, в които някога комунисти са превземали властта с метеж или Съветска окупация) се приемат извънредно строги и жестоки закони за всеки, който не предаде оръжието си (например сурови глоби от порядъка на хиляди левове, 5 г. страг тъмничен затвор и други подобни). И населението е принудено да предаде оръжието си.
  Трето, след 1989 г., мисля, че вече е очевидно за всички властта продължава да е в ръцете на комунисти, на техните деца и внуци. И България продължава да е същия тип ненормална страна, както и до преди това. А демокрацията и пазарната икономика са главно на книга и са много далеч от Европейските реалности.
  Така че, същите абсурдни закони, макар и прикрити продължават да се приемат и днес. И понеже властта е в същите ръце и всички управляващи знаят, че политиката им прави държавата мащеха за народа си, съвсем естествено се опасяват от това, че ако народът е с оръжие, ще може да им поиска възмездие за некадърното и престъпно, грабителско управление, което ни превърна в нация от неуспели хора и бедняци.
  Още Мадридския бандит Симеон прие закон, който удряше колекционерите на оръжие, забранявайки им да притежават повече от 4 броя пушки. Сякаш те бяха най-големия проблем на нацията точно в този момент. Въпросът е обаче, че този нещастник изпълняваше поръчково изпълнение на този закон от онези, които му помогнаха да попадне във властта – БСП.
  Затова, сервилните им медии пишат това, което искат управляващите – постоянно се тиражират единичните случаи на инциденти с оръжие, като се манипулира информацията за тях и се внушава, че по-добре е да не притежаваш оръжие, защото било лошо. Проблемът е обаче, че това изобщо не касае нито управляващите, нито силовите министрства, охранителите или застрахователите. Те въобще не попадат в прицела на вестникарски атаки, въпреки, че статистически най-нелепите и престъпни инциденти с орижие спрямо невинни хора правят именно те.
  Това е истината. И много смислен по случая е коментарът на онзи сенатор, който се противопоставил на искането в САЩ да се спре свободната продажба на оръжие. Той казал: „Когато в нашата страна се забрани свобдната продажба на оръжие, тогава у нас въоръжени ще бъдат само бандитите…“
  Защото бандитите и със закон и без закон притежават такова. И факт е, че убийствата и натиска върху нас правят именно те – престъпниците с партиен билет, с пагон, със застрахователен или охранителен лиценз или просто със сенчест бизнес.
  Но ако у нас имаше свободна продажба на оръжие, това щеше да помогне не на тях (те не се нуждаят от такъв закон), а на нас – обикновените хора. Тогава и ние щяхме да имаме шанса да се защитим от произвола им. И те нямаше да могат безнаказано да си правят каквото си искат – да ни изнудват, да ни крадат колите или ограбват апартаментите, защото тогава съвсем законно щяха да попадат под нашите куршуми, с които щяхаме да защитаваме себе си, имотите, здравето и живота на нас и семействата си.
  Така че, когато в България започне свъбодната продажба на оръжие, това ще бъде един от признаците, че България действително се е върнала в общността на нормалните и свободните държави…

  UN:F [1.7.8_1020]
  Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
  UN:F [1.7.8_1020]
  Rating: +2 (from 4 votes)

Напишете коментар


*