Ако се чувствате потиснати, вдъхнете аромата на лимон

Приятната свежа миризма на този плод може да помогне за повдигане на настроението ви, твърди ново изследване. Учени от Центъра за автоимунни заболявания в университета на Тел Авив наскоро откриха наличие на връзка между депресията и обонянието и установиха, че цитрусовите аромати, и особено лимоновият, пряко влияят върху невротрансмитерите в мозъка на мишки. Те помагат за увеличаване хормона на щастието серотонин и намаляване на стресовия хормон норепинефрин.

Как да употребяваме етеричните масла: всеки реагира на ароматотерапията по различен начин. За да откриете какво работи при вас, експериментирайте с ароматите – лимонът и портокалът повишават енергията, сандаловото дърво и иланг-иланг успокояват безпокойството – и си записвайте кой кк ви кара да се чувствате. Посъветвайте се с квалифициран ароматотерапевт, преди да използвате маслата локално.

• Вкъщи. Горете няколко капки етерично масло в дифузор с чаена свещичка в продължение на два часа. Или запалете цитрусова свещ в домашния си кабинет, за да изострите вниманието си.

• На работа. За да повишите настроението си, капнете капка етерично масло от лимон върху кърпичка, така че да можете да я миришете през целия ден.

Личен пример. 35-годишната Саманта Уайт от Ричмънд се борила с депресията цели 15 години, преди да чуе за ползата от ароматотерапията. Първоначално погледнала скептично, но сега разказва: „След като започнах да използвам грейпфрут и иланг-иланг в шампоана, душ-гела и лосиона си, вече нямах нужда от антидепресанти.“

lekar.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*