Диетите крият рискове!

Отслабването е една от основните теми, които се дискутират, когато става дума за високо самочувствие, добро здраве, пълноценен живот. Затова мнозина се хвърлят неподготвени на първата им попаднала диета, без да отчитат какви рискове криe те.

Предлагаме ви някои от най-често прилаганите диети и поглед към това какви вреди причиняват те на здравето:

Диета, отчитаща гликемичния индекс
При тази диета храните се делят на подходящи и неподходящи за консумация, като се отчита тяхното въздействие върху кръвната захар. В засивимост от гликс-фактора се определя препоръчителната консумация на съответни храни за деня.
В действителност обаче тази диета освен че е изключително ограничаваща, тя не предлага на организма в ни нй-малка степен необходимите му витамини и минерали, а разрешава единствено храни, които отговарят на търсения гликемичен индекс. Тялото отслабва, но и губи голяма част от защитние си сили.

Диета според кръвната група
Препоръчителни, неутрални и проблематични са храните, ако се вгледаме в менюто си от гледна точка на диетата според кръвната група. Консумират се само тези, които принадлежат на първите две групи.
Така множество храни, които са от съществено значение за доброто здраве, се изключват, защото не са подходящи за консумация в зависимост от конкретната кръвна група. Тези, които са с нулева кръвна група например, не бива да консумират портокали, леща, овес, пшеница – нещо, което специалистите определят като безсмислено.

Разделно хранене
Въпреки че се радва на голям брой последователи, разделното хранене също крие редица рискове за здравето и външния вид. Не може да се отрече, че то насърчава консумацията на непреработени храни, на плодове и зеленчуци, но в същото време крие риск от скоростно възстановяване на килограмите. Той се крие в това, че разделното хранене ограничава приема на белтъчини, което е предпоставка за трайно отслабване.

lekar.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*