Помните ли… Борис Елцин?

Някои го мислят за биологично чудо, други за разхайтен алкохолик, но независимо от всичко той е първият президент на Русия!

Борис Николаевич Елцин е роден на 1-ви Февруари 1931г. в село Бутка в Свердловска област в семейството на разкулачени селяни. През 1950 година постъпва в строителния факултет към Уралския политехнически университет в Свердловск. През 1955 година се дипломира като строителен инженер. През студентските си години Елцин се занимава сериозно с волейбол, участва в шампионата на страната и т.н.

Защо биологично чудо и алкохолик? Някои хора го наричат така, защото е изпивал почти смъртоносни дози алкохол. Не се е сдържал дори на светски събития – много често се е случвало да залита, да си прави пиперливи шеги с обслужващ персонал пред камера, а най-фрапиращият случай е на един от Парадите на победата, когато взема палката от диригента на военния оркестър и започва да извършва странни движения с нея…

Трудно може да се каже, че е бил успешен политик, тъй като е предизвикал хиперинфлация и икономическа криза в Русия, но политолози казват, че всеки друг на неговото място е щял да се справи много по-зле. Освен това да не забравяме, че е избиран за два поредни мандата.

Има няколко интересни факти около експрезидента на Русия:

1. По време на службата си в казармата Елцин бил ранен от граната, в резултат на което останал без два пръста на лявата си ръка;

2. Руски и световни медии често са коментирали проблемите на Елцин с алкохола, които понякога са били причина за дипломатически скандали и според лекуващите му лекари са довели до нуждата от операция на сърцето.

3. Интересен факт е, че на бившия президент на Русия Елцин е кръстена марка водка.

4. През 2000 г. е провъзгласен от Йерусалимския патриарх Диодор за Рицар на Светата гробница.

Борис Елцин умира на 76-годишна възраст през 2007г.

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: +2 (from 2 votes)

1 коментар към "Помните ли… Борис Елцин?"

 1. помнещ's Gravatar помнещ
  21.03.2011 - 14:51 | Връзка

  Елцин забрани КПСС

  UN:F [1.7.8_1020]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  UN:F [1.7.8_1020]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Напишете коментар


*