Непознатата венерическа болест – мек шанкър

Мек шанкър или мекият шанкър е венерическа болест, която се причинява от бактерията Хемофилус дюкрей. Тя води до развитието на инфекция, поразяваща както мъжете, така и жените.

За щастие, у нас се среща сравнително рядко.

Проявленията на болестта се иразяват в появата на неголяма подутина в областта на половите органи, която след известен период от време се превръща в раничка с особена болезненост. Когато раничките са няколко, се говори за множественост на заболяването. Средно инкубационният период е от 3 до 10 дни.

При жените бактерията намира подходяща среда за развитие в областта на малките и големи срамни устни и около клитора. След като премине инкубационният период, се появяват по правило няколко подутини, които след това преминав т в ранички. Лимфните възли, разположени в близост, се уголемяват и често стават болезнени.

При мъжете раничките се появяват по дължината на целия пенис.

И при двата пола е възможна появата на ранички в устата, когато се практикува орален секс, и около ануса, когато двойката има анални сексуални контакти.

Курсът на лечение на мекия шанкър се провежда изцяло под лекарско наблюдение. За целта се използва антибиотичен комплекс, съобразен със спецификите на конкретния пациент. Ако той е правилно подбран, заболяването е лечимо в рамките на седмица.
lekar.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 3.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: +1 (from 1 vote)
Непознатата венерическа болест - мек шанкър3.0102

Напишете коментар


*