Скандалите влияят на метаболизма

Семейните конфликти могат да предизвикат метаболитен синдром.

Американските психолози са провели изследване за наличието на връзка между несполучливия брак и възникването на метаболитен синдром.

Те предполагат, че постоянните конфликти в семейството могат да предизвикат у съпрузите стрес и депресия, което на свой ред да стане причина за ендокринни нарушения.

А анкетата са взели участие 276 съпружески двойки, които са съжителствали заедно не по-малко от 20 години. Възрастта на съпрузите е от 40 до 70 години.

Резултатите от проучването предоставили на учените подробен отчет за положителните и отрицателните аспекти на брака, а също и за признаците на депресия при съпрузите.

Също така на респондентите са измерени кръвното налягане, обема на талията, нивото на холестерола, глюкозата и липидите в кръвта – с други думи, направен е опит да се проучат признаците, по които може да се установи метаболитен синдром.

Изследователите са установили, че жените, които са съобщили за проблеми в семейството, по-често имат признаци на депресия. Също така сред тях по-често се срещат признаците на метаболитния синдром.

Интересно е, че при мъжете, които също са споделили за проблеми в брака и това предизвиква  у тях депресия, няма след от метаболитен синдром. Най-вероятно това е свързано с по-голямата чувствителност на жените към проблемите в отношенията.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 5.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: +1 (from 1 vote)
Скандалите влияят на метаболизма5.0101

Напишете коментар


*