Отрицателните емоции помагат на рационалното мислене

Група австралийски учени под  ръководството на професора по психология Джоузеф Форгас (Joseph Forgas) от Университета в Нов Южен Уелс са стигнали до извода, че негативните емоции подпомагат критическото мислене.

Отчет за техните изследвания е публикуван в списние Australasian Science.

Учените са провели серия от експерименти, в хода на които те променяли за участниците, като им показвали съответните филми, а също им предлагали да си спомнят приятни и неприятни събития в живота.

После те трябвало да оценят достоверността на някои „урбанистични легенди“ и слухове.

Било изяснено, че доброволците, при които преобладава лошото настроение са по-малко склонни да се доверят на получената информация, в сравнение с тези, които изпитвали положителни емоции.

Изследователите също така са установили, че лошото настроение в по-малка степен намалява вземането на спонтанни решения, основани расови или религиозни предразсъдъци.

Участниците в изследването, които са изпитвали негативни емоции, допускали по-малко неточности, когато са ги разпитвали за определени събития. Освен това, участниците от тази група аргументирали мнението в писмен вид.

По мнението на Форгас, резултатите от изследванията свидетелстват за това, че не дотам доброто настроение помага за внимателно и обмислено отношение към информацията, а също така осигурява по-практичен, компромисен и успешен стил на общуване.

На свой ред позитивно настроения човек е по-склонен да прояви гъвкавост на мисленето, да се отнася творчески към делата си и да се занимава със съвместна дейност.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

1 коментар към "Отрицателните емоции помагат на рационалното мислене"

 1. Бронти's Gravatar Бронти
  30.06.2011 - 20:41 | Връзка

  И кое трябва да е по-добро от двете?Да си в лошо или да си в хубаво настроение :)

  UN:F [1.7.8_1020]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  UN:F [1.7.8_1020]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Напишете коментар


*