Хамилтън спечели в Германия

Пилотът на Макларън Люис Хамилтън финишира първи.

Така той върна поне част от интригата в борбата за световния шампионат. Британецът направи невероятен старт, като почти през цялото време бе в постоянна борба за първото място с другите двама претенденти за първото място днес Фернандо Алонсо с Ферари и Марк Уебър с Ред Бул. Испанецът остана на втора позиция, докато Марк, който стартира днес първи, трябваше да се задоволи с третата позиция.

Провал пред родна публика претърпя местната звезда Себастиан Фетел. Световният шампион имаше проблеми със спирачките със своя Ред Бул и благодарение на бързата работа на механиците в бокса в последната обиколка, успя да се класира на четвърто място, като изпревари в пита Фелипе Маса с Ферари.

Уебър бе буквално пометен на старта от Люис, а двете Ферарита и другият пилот на Ред Бул Себастиан Фетел натиснаха австралиеца в първия завой. Никой от тях обаче не успя да се справи с него и в крайна сметка в първия стинт се откъснаха напред Хамилтън, Уебър и Алонсо. Фетел също бе близо до първите трима, докато Фелипе Маса остана застопорен зад Нико Розберг с Мерцедес на шеста позиция. Във втората обиколка, Фетел успя да изпревари Алонсо, след грешка на испанеца и даде надежди на хилядите фенове дошли да видят триумфа на своя любимец. Скоро след това Алонсо си възвърна позицията, а малко по-късно Себастиан трябваше да се прости с амбициите си да догони лидерите в първия стинт, след като се завъртя в завой 10.

Уебър спря първи от тримата претенденти за победата в бокса, което му даде тактическо предимство в по-късния етап на втория стинт. Алонсо и Хамилтън се оказаха зад австралиеца след спиранията си в бокса и когато най-накрая и Фелипе Маса влезе в пита за свежи гуми, Уебър поведе за първи път колоната през 2011 година.

Към края на втория стинт Уебър отново влезе първи в бокса, но този път стратегията му не сработи и излезе на трето място. При излизането си от бокса, Фернандо Алонсо за кратко поведе в борбата между тримата, но още във втория завой, Ферарито бе изпреварено от Хамилтън. Състезанието изглеждаше решено, но тепърва предстояха последните спирания в бокса и поставянето на крайно неудобните за „Нюрбургринг“ гуми мидиъм. Първи влезе Хамилтън, който успя да запази лидерската си позиция пред Алонсо, който сложи новите сликове две обиколки по-късно. Уебър реши да рискува и да влезе в пита четири обиколки преди финала, с цел да излезе на първа позиция, но ресурсът на сликовете софт вече отдавна бе изчерпан за да постави по-добри времена от Хамилтън и Алонсо и излезе на трета позиция зад тях.

Изключително атрактивно
бе прибирането на Фернандо Алонсо в бокса, след финала. Горивото на неговото Ферари свърши в парадната обиколка, след развяването на карирания флаг и той остана неподвижен на трасето. Благодарение на Марк Уебър обаче, той успя да достигне до подиума, качен на болида на Ред Бул.

Голям интерес събра и битката за четвъртото място, която Фелипе Маса с Ферари и Себастиан Фетел водеха до последната обиколка. Двамата влязоха едновременно в бокса за да сложат задължителните за днешния старт сликове мидиъм и Фетел успя да изпревари бразилеца, благодарение на работата на своите механици.

Източник: www.sportal.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*