По пътя на шампанското

Във Франция, ако изключим Париж, един от най-популярните маршрути за туристите е „Пътят на шампанското“.
Това е романтична екскурзия из живописните градчета в областта Шампан, разположена в североизточната част на Франция в басейна на реките Сена и Марне.

Шампан – това са зелени хълмове, покрити с лозя, тесни улички на стари селца и по-големи градчета. За титлата „Столица на шампанското“ се борят два града в областта – Еперне и Реймс, имената на които се асоциират с най-известната в света напитка. Името на областта Champagne идва от латинското campania, първоначално използвано за обозначаване на хълмистата околност на Рим. В провинция на Североизточна Франция се превръща някъде през ранното средновековие.
Пътешествието, за което е достатъчно да отделите 1 ден, можете да започнете от Реймс (Reims). Градът е известен най-вече със знаменитата си катедрала „Нотр Дам“, в която са коронясвани френските крале. Прилича на огромен пясъчен дворец и освен с размерите си поразява и с невероятните стъклописи.

Традицията по коронясването датира от 498 г. Освон това именно в Реймс е подписан документът за прекратяване на военните действия между Франция и Германия на 7 май 1945 г.

Реймският „Нотр Дам“ започва да се строи през 1211 г. и е завършен през 1285 г. Кулите на храма са били достроени през XV век, а основна реставрация на сградата е правена през XIX век. С реймската катедрала са свързани две славни дати -17 юли 1429 г., когато законен крал на Франция става Карл VII, и 7 юни 1654 година – въздигането на трона на Луи XIV. Първата от двете дати става повратна точка в хода на 100-годишната война, която завършва благодарение отбелязването на победа на артилерията при битката при Кастион през 1453 г. Втората дата означавала действително укрепване на позициите на Краля Слънце и се положило началото на духовното обединение на страната след завършването на религиозните войни и разгрома на Фронда. Величието на Луи XIV се проявява в това, че след разгрома на Фронда, хазната я има само на хартия, но всичките му противници остават искрено да служат на Франция и краля.
Задължително трябва да се разгледа дворецът „То“, построен през 1690 година, който е бил традиционно място за разкошни приеми по случай коронациите на френските крале. В него се намира така нареченият „Талисман на Карл Велики“ -дарохранителницата, използвана при неговата коронация, и останките от кръста, на който е бил разпнат Христос.
В базиликата „Сен Реми“, която е построена през XI век близо до гробницата Свети Реми, се намира гробницата на първите френски крале. Катедралата е реставрирана през ХГХ век. Музеят на Сен Реми е разположен в бившето бенедиктинско абатство. Интересни художествени колекции могат да се видят в музея „Сен Дени“, а гравюри на Дюрер – в музея „Отел де Венжор“.

Освен с разглеждането на забележителната катедрала туристите са заети с покупката на шампанско.
На главния площад около реймския „Нотр Дам“ има скупчени множество магазинчета, в които се продават традиционните сувенири – чинийки, магнитчета, щипки за шампанско, бонбони под формата на тапа, значки, емблеми на шампанското и, разбира се, истинско шампанско. Трябва да се знае, че само пенливите вина от областта Шампан имат правото да носят названието „шампанско“. Това, разбира се, има своята цена – най-евтиният „пенлив сувенир“ е от 200 мл и е с цена 8-10 евро. Качествените големи маркови бутилки често надхвърлят 50 и повече евро. Това не пречи на изискани купувачи да се зареждат с по няколко кашона, като образуват опашки в малките бутикови магазинчета. Иначе, ако търсите наистина евтинко шампанско, насочете се към околоградските супермаркети. Шампан е една от малкото области на Франция, където може да се купи бутилка от 700 мл от пенливото вино за 1,50-3 евро. В супермаркетите се предлага и известният френски специалитет „Кир роял“ – шампанско с ликьор от касис. Бутилка от коктейла струва 3 евро.

Шампанско се продава и в множеството малки и по-големи магазинчета на градчето Еперне (Ерегпау), вечния съперник на Реймс. На авеню „Шампан“ се намират известните по цял свят „къщи“ на производителите на такива марки шампанско като: „Мое и Шандон“ (Moet & Chandon), „Пол Роже“ (Pol Roger), „Перие Жуе“ (Perrier-Jouet), „Шарбо“ (Charbaut) и „Мерсие“ (Mercier).
Между архитектурните паметници си заслужава да се видят порталът „Свети Мартен“ от XVI в., замъкът „Перие“, където се помещава библиотеката. Музеят на шампанското и Музеят на историята и археологията. Разбира се, туристите не пропускат да разгледат местната църква „Нотр Дам“ с красивите витражи.

Само на 6 км от Еперне се намира селцето Овиле (Hautvillers). Това е мястото, което трябва да бъде посетено от истинските ценители на виното. Именно тук, в абатството, бенедиктинският монах Дом Периньон изобретява рецептата за прочутата напитка. До селцето води тесничък, но гладък и без нито една дупка път, който криволичи между безкрайните лозя. Абатството е първата точка в маршрута на туристите. Църквата е украсена с дърворезби, а пред олтара се намира гробът на знаменития бенедиктинец Дом Периньон.

Днес абатството е частно владение и компанията „Мое и Шандон“ е превърнала бившето абатство в музей. Тук задължително ще ви разкажат историята за тази нощ, когато Дом Периньон извършва открието на века с възгласа „Бързо идвайте! Пия звездички!“. Рождената дата на „звездната“ напитка е 4 август 1693 година.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

1 коментар към "По пътя на шампанското"

 1. pipinana's Gravatar pipinana
  12.09.2011 - 09:35 | Връзка

  i az obi4am ama ot hubavoto

  UN:F [1.7.8_1020]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  UN:F [1.7.8_1020]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*