Велики четвъртък – ден за боядисване на яйца

Велики четвъртък е най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за празника. На този ден се става рано, а навремето малчуганите дори дебнели коя кокошка първа ще снесе, за да вземат яйцето. То се боядисва в червено. С него, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Яйцето е видяно от последователите на християнството като символ на възкресението – докато е латентно, то съдържа нов живот, запечатан в него. В източноправославните и католическите църкви великденските яйца са боядисани в червено, за да се означи кръвта на Исус Христос. Твърдата черупка символизирала запечатаната гробница на Божия син, а пропукването – Неговото възкресение.

Освен истински, много майстори изработват декоративни изписани дървени яйца. Върху дървено яйце с бяла основа в Шоплука преобладават флоралните елементи. Рисуват се и кончета, пилета или кръстчета. Много от орнаментите са чисто народно творчество. В миналото всяка баба е решавала какво послание да изпрати посредством изрисувания орнамент.

Автор : btv.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*