Св. Мария Магдалена, почитана днес от Православието

Днес Православната църква почита паметта на Света Мария Магдалена. Честит празник на именниците: Магдалена, Магда, Миглена. Ето още интересни факти около този спорен, а според някои и конспиративен персонаж.

Мария Магдалена, в някои православни книги изписана и катоМария Магдалина, е новозаветен персонаж, верен и предан последовател на Исус Христос.

Тя е християнска светица, мироноска следваща Христа, споделяща неговите страсти до разпятието и свидетелка на възкресението му.

В православната и католическата църкви почитането на Мария Магдалена има известни отлики: православната я тачи предимно като мироноска-изцелителка от бесовете, която се появява епизодично в няколко от Евангелията, докато в Католическата църква дълго време нейния образ легендарно се идентифицира с каещата се блудница от Марта и Мария.

Естеството на връзката между Исус Христос и Мария Магдалена е предмет на многобройни конспиративни теории, догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство.

Мария Магдалена в изкуството и киното

Надали има друг художествен персонаж като Мария Магдалена в историята на изкуството, който да е бил толкова култов обект на вдъхновение и многобройно пресъздаване. Образът на Мария Магдалена преобладава освен в картините на средновековните художници, но и в тези на ренесансовите творци.

В киното на 21 век Мария Магдалена е изиграна от Моника Белучи в популярния филм Страстите Христови на Мел Гибсън.

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*