Любопитно за плодовите сокове

Плодовите сокове са полезно питие за хората от всички възрасти.
За да се приемат с удоволствие през време на ядене, те трябва да се съчетават добре с поднесената храна. Например с яхнии, гювечи и други ястия от зеленчук не подхожда са се поднасят сладки плодови сокове.

Плодовите сокове се приемат с охота при ядене на баница, щрудел, козунак, палачинки, макарони със захар, сиропирани сладкиши – реване, кадаиф, бине суфле, баклава и др., яйчен омлет, пържени картофи, запеканки от тиквички и други.
Плодовите сокове могат да се сервират също преди ядене – като аперитив, или след ядене с различни плодове, стига да се създаде сполучливо вкусово съчетание.
Бутилките с плодов сок трябва да се отварят в момента на поднасянето на сока.
Соковете се поднасят в безцветни стъклени или кристални чаши.
Налетият в чашата сок трябва да се изпива скоро. От дългото съприкосновение с въздуха се понижават вкусовите и хранителните му качества.
При следобедна закуска плодовете сокове могат да се поднасят вместо кафе, чай, какао, но по вкус трябва да хармонират със закуската.
Плодовият сок взет на гладен стомах, оказва не само хранително, но и лечебно действие.
В домашна обстановка плодов сок може да се получи по следните начини:
- Сок от меки плодове (ягоди, малини, къпини) – чрез смачкване на плода и изстискване през марля. Ако се употреби преса, тя трябва да бъде пластмасова, стъклена или порцеланова. Металическите преси са неподходящи, тъй като металът окислява витамините и променя вкуса и цвета са сока.
- Сок от портокали, лимони и други цитрусови плодове – чрез изстискване със стъклена изстисквачка за сок. Получения сок се прецежда през марля.
- Сок от твърди плодове. (ябълки, круши, дюли и други) – чрез настъргване от плода и изстискване на сока на плода през намокрена с вода марля.

Автор : naturalno.eu

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*