Хидатиране на лицето през лятото

Не е тайна, че добре хидратираната кожа изглежда свежа, млада и сияйна. През лятото повече от всякога, заради горещините и слънчевите лъчи, трябва да се погрижим кожата ни да е добре хидратирана.

Хидратацията представлява постоянен поток влага от дермата към епидермиса. Добре хидратираната кожа съдържа поне 13% влага в горните си епидермални слоеве. С напредването на възрастта този процент намалява до 7%. Роговият слой на дехидратираната кожа се свива, става набразден и набръчкан.

Хидратацията трябва да започне от рано
Това е от особена важност особено ако кожата е суха. Грижите може да се започнат още от най-ранно детство. Друга работа са кремовете против бръчки. Макар тяхната работа е също да хидратират, те са твърде силни за младата кожа. Най-добре е крем против бръчки да бъде използван слез 30-годишна възраст. При това той трябва да бъде не само овлажняващ, но и да съдържа активни компоненти за борба с бръчките, торбичките под очите и пигментните петна.

Хидратация против бръчки
Според дерматолози дори и най-обикновените овлажнители, са в състояние съживят дермиса и да предотвратят появата на бръчки. Изследвания показват, че сухата и жадна кожа ускорява повече от два пъти скоростта на развитие на нежеланите бразди по лицето. Именно след лятото, когато кожата е най-дехидратирана, често забелязваме, че остаряваме. Факт е и, че на добре хидратирана кожа бръчките се появяват в по-късен етап от живота.

От какво се нуждае сухата и изтощена кожа
Освен от влага, тя се нуждае от подхранващи вещества. Тя е тънка и лесно ранима. За да стане това колкото може по-късно, подбирайте козметични средства с високо процентно съдържание на овлажняващи и подхранващи компоненти. Един от тях – хиалуроновата киселина, е важна съставка на съединителната тъкан и гарантира набавянето и натрупването на вода. На повърхността на кожата тя образува еластичен филм, който ограничава изпаряването. Други водосвързващи вещества са водораслите, протеините, маслото шеа и др.

Кога и как да хидратираме
Нощта е най-подходящото време за овлажняване на кожата, тъй като точно тогава тя губи най-много вода. Сложете си хидратиращ крем минути преди лягане, след като направите вечерния си тоалет – това ще помогне да задържите влагата в кожата, но не нанасяйте крема на мокра кожа, защото няма да проникне добре в дълбочина.

Използвайте домашни хидратиращи маски
За дълбока хидратация и подхранване пробвайте следната домашна маска с авокадо, като я правите вечер преди лягане поне веднъж седмично в продължение на един месец.

Хидратираща маска с авокадо
1 с.л. намачкано авокадо
1 с.л. мед
3 капки ябълков оцет
6 капки сусамово олио
Смесете авокадото, меда и ябълковия оцет, след което добавете сусамовото олио и разбъркайте. Нанесете маската на лицето и оставете да подейства 15 минути. Изплакнете с хладка вода и подсушете лицето с хавлиена кърпа. Нанесете хидратиращ крем.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*