Белене на кожата след слънчево изгаряне

Белещата се кожа е не само непривлекателна, но самият процес на белене след изгаряне може да бъде доста болезнен. Ето няколко прости начини за справяне с този доста чест летен проблем.

Забавете беленето
Ако забележите, че кожата ви започва да се бели, първото нещо, което трябва да направите, е да вземете студен душ. Студената вода, ще помогнете на кожата да изстине и ще забави обелването. Когато сушите тялото си след душ, не го правете с търкащи, а с потупващи движения, за да не отлепяте допълнително кожата.

Бързи мерки
Когато усетите, че сте изгорели така, че няма начин след дни да не се обелите, вземете спешни мерки за хидратацията на кожата. Вземете си студен душ, подсушете кожата си и нанесете овлажняващ лосион. Потърсете мляко или лосион, срещу слънчево изгаряне. Подходящи продукти, облекчаващи силното изгаряне са, съдържащите алое вера – те ще облекчат паренето и ще намалят възпалението на кожата. Алое вера е естествен екстракт от кактус, познат със своите успокояващи свойства. Прилага се освен при изгаряне, при различни козни възпаления и рани.

Спрете сърбежа
Когато започне беленето, кожата понякога неприятно сърби. В никакъв случай не правете пилинг в такъв момент и не отстранявайте белещата се кожа насилствено, защото можете да си докарате белези след това. Сърбежа можете да облекчите, като натъркате тялото си с лед или се потопите във вана с отвара от смрадлика.

Не дърпайте люспите
При много сериозно изгаряне, първо се получават мехури, които се пълнят с водниста течност, а след това се пукат и кожата започва да пада „на парцали“. Това може да доведе до инфекция. Ако парченца от мъртвата кожа започнат да висят, не ги дърпайте. Оставете ги да паднат сами. Ако много ви дразнят, изрежете с ножичка висящите страни. След като изрежете мъртвата кожа, нанесете антибактериален крем в засегнатия участък.

Превенцията
Най-добрият начин да се спасите от беленето е въобще да не допуснете да изгорите. Използвайте слънцезащита винаги когато излизате на открито или ползвайте продукти за бърз загар, ако целта ви е силния тен. При прилагането на слънцезащитен крем, не забравяйте да намажете ушите, свивките на краката зад коленете и свода на стъпалото – там се изгаря най-лесно и често беленето започва именно от там.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*