Можеше ли Брус Уилис да спаси света?

Това е заглавието на изследване на студенти от университета в Лестър, Централна Англия, които се занимават с надвиснали космически опасности над Земята.

Когато Брус Уилис използва ядрена бомба, за да спаси Земята от гигантски астероид във филма „Армагедон“, в сценария имаше малко наука и много фантастика, съобщиха физици.

Ядрената бомба на Уилис би имала въздействие върху скалата колкото евтин фишек и е използвана толкова късно, че планетата и без друго е била обречена, твърдят учените. „Сегашното ни технологично ниво съвсем не е достатъчно, за да защити Земята от такъв астероид с това конкретно средство за защита от астероиди“, пишат студентите, които направили изследване по въпроса.

В блокбастъра от 1998 г. Уилис е изпратен от НАСА да предотврати сблъсъка на скала с размерите на Тексас със Земята. Той каца на астероида и поставя ядрена бомба, която след като е взривена, го разделя на две части и те преминават покрай Земята.

Изследователите съобщиха, че взривяването на астероид с подобни размери, около 1000 км в диаметър, би изисквало милиарди пъти по-силна бомба от най-голямата, взривявана някога на Земята – съветската „Ваня“, която избухна на тестова площадка през 1961 г.

При всички случаи астероидът трябвало да бъде забелязан много, много по-рано, отколкото във филма, съобщават още младите учени. 18-те дни в „Армагедон“ „не биха оставили никакво време на Брус да стигне до астероида и да пробива със сонда в центъра му, да не говорим пък да споделя междувременно лични моменти с Бен Афлек или Лив Тайлър“, пишат авторите на изследването, озаглавено „Можеше ли Брус Уилис да спаси света?“.

Във филма Тейлър играе дъщерята на Уилис, а Афлек е нейният приятел. В действителност астероидът трябвало да бъде засечен и взривен на 13 милиарда километра от Земята, за да могат двете половини да имат достатъчно време да променят курса си и да избегнат нашата планета. Новините обаче не са чак толкова лоши. Ако краят на света е планиран за 21 декември 2012 г., датата, посочена в календара на маите, все още имаме няколко месеца да направим нещо по въпроса.

„Сигурното е, че повечето методи биха изисквали много ранно засичане на подобен астероид и много внимателно планиране на решението за отклоняването му“, заяви 22-годишният Бен Хол, съавтор на изследването.

Автор : кozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*