Бил Гейтс остава най-богатият човек за 19-а поредна година

Нетното състояние на най-богатите американци се е увеличило с 13% през изминалата година, достигайки 1,7 трилиона долара, съобщи сп. „Фобрс“, цитирано от Ройтерс.

Средното богатство на 400-те най-заможни американци е скочило с рекордните 4,2 милиарда долара. Сумарно състоянието на групата се равнява на една осма от цялата икономика на САЩ, оценявана на 13,56 милиарда долара в реално изражение според последните правителствени данни.

Бил Гейтс, който е председател на управителния съвет на Майкрософт, оглавява годишната класация на списанието за 19-а поредна година с богатство от 66 милиарда долара, което е със 7 милиарда повече спрямо 2011-а.

Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на застрахователния конгломерат Бъркшър Хатауей, е втори с 46 милиарда долара, следван от Лари Елисън, шеф на софтуерния производител Оракъл и братята Кох – Чарлз и Дейвид, които управляват енергийния и химически конгломерат Кох индъстрис.

Първите петима не са се променили спрямо предходната година. Две бележити имена обаче са изпаднали от топ 10 – казино магнатът Шелдън Аделсън е слязъл от 8-о на 12-о място, а финансистът Джордж Сорос е с пет позиции по-надолу от 7-о място.

Разочароващият дебют на Фейсбук на борсата се е отразил и на богатството на основателя и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг, чието нетно състояние е намаляло почти наполовина до 9,4 милиарда долара и той е паднал от 14-о на 36-о място, сочи класацията.

Автор : btv.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*