Защо има ревност между децата

Когато в семейството се появи второ дете, родителите неминуемо се сблъскват с ревността на първото. Някои смятат, че това са капризи, недостатък на възпитанието, прищявка или дори порок. И далеч не всички възрастни се замислят затова, че ситуацията, в която се оказва малчугана, всъщност е ужасна.

Защо детето ревнува
Новороденото заема практически цялото време и внимание на родителите, което е напълно естествено
. И по-голямото дете, особено на първо време се оказва на заден план.

Мама става раздразнителна от безсънните нощи, отказва за пореден път а поиграят заедно. В този случай ревността се появява заради нарушените взаимоотношения, а Отначало вие, майката, сте принадлежали единствено на по-голямото дете, а сега се налага то да ви дели. И то с кого? С едно бебе, което не умее нито да играе, нито да помага, а само яде, спи и плаче.
Малките деца усещат всичко с необикновена острота и промяната в отношенията от страна на мама и татко стават източник на невероятни страдания.

Има и друга страна на монетата. Достатъчно често родителите повлияни от бебето автоматично отреждат на по-голямото дете ролята на възрастен. На него се възлагат отговорности. На някои деца им харесва усещането да са „възрастни“, и тогава да се изтъкнат преимуществата на възрастта няма да попречи. Но често родителите стигат твърде далеч, като правят по-голямото дете бавачка на по-малкото, като го задължават да се грижи за него.

При това всички опити да се докосне бебето, да го подържи или да поиграе с него предизвикват странни реакции при родителите. В този случаи „зрелостта“ става за детето източник на цялото му нещастие. Той разбира, че да бъде по малък ще му носи повече любов.

Достатъчно често родителите решават да оставят за известно време по-голямото дете на грижите на баба или леля, някои даже го пренасят, докато „поотрастне“.

Баба и дядо обгръщат малчугана с внимание, той получава цялото внимание и грижа, на които са способни. Въпреки това, детето постоянно се чувства отхвърлено от семейството, своята не нежност за мама и татко.

Когато се върне в семейството то се става очуждено и затворено. При това чувството на ревност навлиза дълбоко в подсъзнанието, като може да приема най-различни форми.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*