Сусамово олио при зъбобол

Сусамовото олио, използвано често в кулинарията и така характерно за източната кухня, има и своите приложения в козметиката и народната медицина. Интересно е откритието, че то помага и при зъбобол.

Сусамовото олио е едно от най-добрите природни средства, които се ползват за запазване на устната хигиена. По време на експеримент, проведен със студенти в щата Айова, подложени на това да жабурят устата си със сусамово олио, е отчетено 85% намаление на бактериите, причиняващи гингивит.

Учените открили, че олиото от сусам е идеално средство за опазване на устната хигиена, способно да подобри здравето и намали оголването на зъбните корени и вероятността от заболявания на венците. Установило се, че то помага и за намаляване на броя на кариесите.

Сусамовото олио има и болкоуспокояващо действие – например при зъбобол се препоръчва втриване на сусамово олио във венеца над болния зъб.

Една добра профилактика и разумна грижа за устната хигиена е жабуренето с сусамово олио. Препоръчва се ежедневна „баня“ на устата със сусамово олио в продължение на няколко минути – 1 с.л. студенопресовано сусамово олио се жабури енергично като се прекарва и между зъбите, след което се изплюва, а устата се изплаква с хладка вода.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*