Защо се сбръчкват пръстите във водата откриха британски учени

Ако кожата на пръстите ни се сгърчи след по-дълъг престой във водата, това не е защото нашата кожа е твърде пореста.

Вместо това, естеството на процеса ни осигурява по-добро сцепление за ръцете и краката, се казва в изследване, публикувано в сряда.

„Доказахме, че сбръчканите пръсти осигуряват по-добър контакт при влажни условия. Те започват да работят като гумите на колите ни за по-добро сцепление „, казва Том Смълдърс, от Университета на Нюкасъл във Великобритания.

Когато нашите ръце и крака останат прекалено дълго овлажнени, те се набръчкват и биолозите дълго време смятаха, че това се дължи на водата, преминаваща под кожата и я издува. Ние вече знаем, че това е активен процес, който се контролира от нервната система, предизвикан от свиването на кръвоносните съдове.

„Когато тялото установи, че пръстите остават мокри за известно време, нервната система активира най-фините кръвоносни съдове по върховете на пръстите. Обемът на пръстите се намалява, но кожата остава със същия размер. Така се получават гънките“, заяви пред АФП Том Смълдърс.

Ако централната нервна система предизвиква тази реакция, това означава, че набръчкването има специфична функция, загадъчна до този момент.

Том Смълдърс и екипът му са работили с доброволци, които трябвало да уловят топки с различни размери, първо със сухи ръце и след това с накиснати в топла вода за 30 минути.

Участващите в опита улавят по-бързо влажната топка с набръчканите пръсти. Но няма значима разлика, когато става въпрос за улавяне на сухи предмети.

„Ако се върнем назад във времето, сбръчкването на кожата е помагало на нашите предци да събират по-лесно храна във водата или от мокри растения“, казва Том Смълдърс.

„Според нас това вероятно е еволюционно приспособяване, което засяга начина на придвижване“ за по-добро сцепление върху мокри повърхности, казва той.

„Това би обяснило защо тази реакция се появява върху пръстите на ръцете и краката. Това е чак от времето, в което приматът е ходел на четири крака“, казва авторът на изследването, публикувано в списание Biology Letters на Британската академия на науките.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*