Сода – рецепти за красота

Ползите от содата за здравето и добрият ни външен вид са много и широко известни. Най-често тя се ползва за облекчаване на възпалителни състояния на устната кухина – лечение на афти, заболявания на венците, премахване на плака от зъбите, сухота в устата. Известна е като бързо действащо средство, справящо се с киселини в стомаха, възпалено гърло, сърбежи по кожата, заздравяващи рани или телесни миризми.

Във всички тези случаи содата е функционален продукт от домашната медицина, решаващ моментния проблем, но без дълготраен резултат. Ползва се под формата на запарка, разтвор, с нея директно се третира засегнатия участък или пък се правят промивки. Най-популярен е нейният противокиселинен ефект, който се дължи на свойството й да прихваща йоните, които създават киселинна среда, и да ги неутрализира. Именно за това тя пречи на развитието на редица гъбични инфекции.

Тук ще се спрем по-специално на приложението й в домашната козметика, като разкрием как действа при конкретен проблем.

Содата предпазва от акне и заличава пъпки
Тя премахва излишното омазняване, почиства порите и мъртвите клетки от лицето.
Начин на приложение: смесете 1 с.л. сода за хляб с 1 ч.л. вода и с получената консистенция обтрийте проблемната кожа. Изплакнете обилно с вода и нанесете хидратантен продукт. Ако пък искате да се отървете от голяма пъпка, можe за няколко часа да нанесете върху нея от сместа локално. Тази смес действа добре и при херпеси.

СПА за крака
Тази процедура премахва раздразнения, сърбеж и неприятна миризма от стъпалата, подобрява добрия вид на петите.
Начин на приложение: разтворете 4 с.л. сода, 1 с.л. морска сол, 2 розово масло в 1 л. топла вода. Поставете стъпалата в разтвора за 20 минути. След кова изплакнете с вода и подсушете добре.

Измиване на косата
Ако сте използвали голямо количество фиксиращи препарати и се притеснявате, че може косата ви да остане спластена или с видими остатъчни частици, добре е да обавите към шампоана си сода.
Начин на приложение: смесете 4 к.л. шампоан с 1 к.л. сода. Нанесете сместа върху косата и разтъркайте добре. Изплакнете обилно с вода. След измиването косата остава мека и лъскава, а ако косата ви е боядисана – цветът се запазва по-дълго.

Полиране на ноктите
Ако ноктите ви са загубили естествения си блясък и добър външен вид, може да ги върнете във форма с полираща содена терапия.
Начин на приложение: смесете ½ ч.л. сода с равно количество крем за ръце. Поставете половината от сместа върху памуче и минете с него ноктите, така сякаш отстранявате лак. Повторете процедурата с оставалата смес, след което изплакнете ръцете и нанесете крем.

Соден дезодорант
Начин на приложение: тук не правите нищо друго, освен след баня да обтриете подмишниците си със сода.

Почистване на петна от зъбите
Кафето и някои храни оставят неприятни петна върху зъбите ви. Ползвайте сода, за да ги отстраните.
Начин на приложение: смесете 1 щипка сода с обичайното количество, което ползвате пастата за зъби. Търкайте без да натискате много, за да не нараните зъбния емайл. Ще са ви необходими 4-5 процедури, правени през ден, за да установите, че постепенно петната от зъбите изчезват.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*