И „Оскар“-ът за най-добър филм отива при… „Арго“!

Най-престижните отличия в киното бяха раздадени на бляскава церемония в „Долби Тиатър” в Лос Анджелис. Водещ на церемонията бе Сет Макфарлън, който въпреки че започна със скеч за „най-лошия водещ на „Оскар“-ите“, се оказа един от най-свежите и забавни водещи на церемонията през последните години (вижте как откри шоуто>>>).

Даниел Дей Люис грабна „Оскар”-а за най-добър актьор за трети път в кариерата си за ролята си в „Линкълн”, а Дженифър Лорънс спечели за първи път отличието за най-добра актриса за ролята си в „Наръчник на оптимиста”.

В оспорваната режисьорска категория триумфира Анг Лий с „Животът на Пи”. Лентата е с най-много отличия от 85-ата церемония на „Оскар”-ите – цели 4, сред които са „Оскар“-ът за визуални ефекти и този за оригинална музика на Майкъл Дана.

Ан Хатауей грабна „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля за „Клетниците“, а Кристоф Валц спечели статуетката в същата категория при мъжете.

В катеогирята за най-добър оригинален сценарий „Оскар“-ът отиде при Куентин Тарантино за „Джанго без окови”, а в тази за адаптиран сценарий – при Крис Терио за „Арго”.

„Любов“ на Михаел Ханеке бе определен за най-добър чуждоезичен филм.

Адел и песента й “Skyfall” бяха отличени в категорията за най-добра оригинална песен към филм („007 координати: Скайфол“). Британката изпя хита си на живо на сцената на „Оскар“-ите (гледайте изпълнението й тук>>>).

В рамките на церемонията бе почетена 50-ата годишнина на филмовата поредица за Агент 007. Шърли Беси изпълни песента „Goldfinger“ от едноименния филм за Джеймс Бонд от 1964г.

Завръщането на мюзикълите на големия екран също бе отбелязано с изпълнения на Катрин Зита-Джоунс (Чикаго), Дженифър Хъдсън (Мечтателки) и Хю Джакман, Ан Хатауей и целия екип на „Клетниците”.

С изпълнение на Барбара Стрейзънд пък бяха почетени всички кинотворци, които починаха през изминалата година.

Автор : btv.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*