Защо се сцепват устните в ъгълчетата

Устните са особено деликатни – те не съдържат жлези, които да ги овлажняват по естествен начин. Затова се изсушават и напукват по-бързо, в сравнение с останалата част от кожата.

Когато са твърде сухи и дехидратирани, се получава болезнено напукване и лющене, а понякога и сцепване в ъгъла между горната и долната устна.

Освен от дехидратация сцепването в ъгъла на устата и образуването на малки лезии се дължи и на недостига на витамин B и желязо. Възможно е наличието на алергична реакция към даден продукт – червило, гланц за устни, паста за зъби. Сцепването може да е причинено и от гъбична или бактериална инфекция.

За да се подобри състоянието на устните, специалисти съветват да се приемат добавки витамин В комплекс, желязо и много течности.

Препоръчително е да се избягва мокренето на ъглите с език или да се докосват с ръце. Когато облизваме устните си и ъгълчетата, имаме усещането, че ги овлажняваме. Всъщност правим точно обратното – колкото по-често ги облизваме, толкова по-сухи стават.

За да се ограничи сцепването избягвайте и консумацията на пикантни храни и цитрусови плодове. Непосредствено след всяко хранене е желателно устните да се измиват с вода.

При наличието на лезии и силно сцепване за период по-дълъг от седмица е препоръчително да се направи консултация с лекар специалист, който да определи дали се касае за по-сериозен здравословен проблем.

Автор : kozmetikata.com

VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: 5.0/5 (1 глас )
VN:F [1.7.8_1020]
Рейтинг: +1 (от 1 глас)
Защо се сцепват устните в ъгълчетата5.051

Напишете коментар


*