Хъркане: как да се избавим. Съвети, лечение, упражнения

Нощните серенади в леглото са много опасни. Те водят до хроничен недостиг на сън… на околните. За хъркането се разказват много вицове, но истината е, че то мъчи не само другите. Хъркащите дишат неправилно…

Сред хората до 65 г. хъркането се явява:  при 45% – инцидентно;  при 35% – периодично;  при 25% – хронично. Над 65 г. делът нараства на 65%. Хъркането е толкова широко разпространено, че допреди години се е възприемало за белег на здрав дълбок сън. Но днес знаем, че той е сигнал за преглед. И трябват бързи мерки – заради околните.

Бързо действащи средства – какво да направим веднага

Хъркащият не усеща, че нощем оглася околността. И дори не се досеща на какво се дължи умората, която чувства след съня. Често се събужда отпуснат и не му се иска да започне деня. Причината за хъркането задължително трябва да се установи и отстрани. Но докато се прави това, трябва и бързи мерки за облекчаване на състоянието.

Има таблетки и спрейове, които се предлагат без рецепта и обещават спасение. Въпреки че са на свободна продажба, не бързайте да започвате от тях. Нека началото бъдат промяна на навиците и природните средства.

Хъркащият звук е вибриране на меките тъкани на небцето, което се явява заради стесняване на въздухоносните канали, дишане през устата, загрубяване на тъканите и прочее. Благоприятни условия за него създава спането на гръб. Тогава езикът се измества назад в гърлото и се намалява проходимостта на дихателните пътища. Промяната на позата от гръб на страна понякога се оказва достатъчна за спиране на неприятното явление.

Друга „хватка“ е да повдигнете леглото откъм главата с около 10 см. Това става чрез подпъхване на някакви клиноподобни предмети под матрака или под възглавницата.

Ако спите настрани и главата е повдигната, но хъркането прогресира, значи е дошло време за промяна в навиците.

Отслабване – премахване на 10% от телесната маса

Хората, които страдат от наднормено тегло, имат масивни и дори затлъстели шии, които провокират хъркане. Изхвърлянето само на 10% от излишното тегло при много хора дава забележим резултат. Разбира се, отслабване в такъв размер никак не е лесно и не става бързо.

Отказ от алкохола и седативите

Всичко, което има седативен ефект – от чашка ракия до сънотворни лекарства, е сред причинителите на хъркането. Защото това са средства, които потискат дихателните процеси. Забележете дали хъркането не се явява след обръщането на няколко чашчици или след хапче сънотворно. Ако е така, опитайте със съкратена доза, но евентуално ще се наложи напълно да спрете.

Дишане над пара

Запушеният нос също причинява хъркане. Той се „оправя“ с дишането на топла пара преди сън. Инхалациите разреждат слузта, която е запушила носа.

Назални пластири

Те носят временно облекчение при запушен нос и спират хъркането при някои хора. Диша се по-леко, когато ноздрите са широко разтворени. Затова назалните пластири, които се закрепят за носа, помагат в разни случаи. Недостатък е липсата на ефект върху причините в езика и мекото небце. За съжаление – те са болшинство.

Ако след „бързата помощ“ хъркането продължава, следва помощ от специалист. Тя е категорично необходима, когато хъркането се съчетава с постоянно запушване на носа, проблеми с гласа, дискомфорт в гърлото.

При доктор

Хъркането се поражда от анатомични или патологични изменения на дихателните пътища и органите в зоната на носа и гърлото. Затова медиците, които лекуват такива състояния са УНГ-специалистите или съвременното: оториноларинголозите. Дори да смятате, че сте решили проблема с домашни средства, една консултация няма да навреди.

Какво още да направим

Лична хигиена

Ежедневната хигиена УНГ-зоната избавя от запушване на носа, което с възрастта става норма, от сутрешното кашляне и хриптенето, възвръща острите слухови усещания и разбира се – профилактира хъркането.

Някои специалисти препоръчват промивката на носа веднъж дневно и при абсолютно здрави хора – сутрин, преди хранене, в рамките на редовните хигиенни процедури. Но при наличие на някакъв проблем, промивките може и да се зачестят – до 3-4 на брой, около час-два след хранене.

Промивка на носа

Промивката освобождава носа от секрети, в резултат от което хъркането намалява. За процедурата трябват 2 литра топла чиста водичка с 1 малка лъжичка – примерно чаена, готварска или морска сол.

Процедура на промиване:
  • Налейте водата в съд, чиято форма позволява да си потопите в него лицето;
  • Поставете съда на маса;
  • Застанете пред масата и се наклонете напред, като ръцете са скръстени отзад на кръста;
  • Отпуснете лицето във водата и направете дълбоко вдишане през носа;
  • Изпуснете поетата вода през устата;
  • Повторете процедурата няколко пъти.

В началото подобно „вдишане“ на вода може и да не се получи заради естествения страх от задушаване. Затова преди да потопите главата, се настройте и разпуснете мускулите на лицето. Ако няколко опита за поемане на вода през носа се провалят, има и алтернативни начини.

Носът може да бъде промит и със спринцовка (без иглата), но вкарването на вода под налягане не се прилага на деца. Възрастните затискат едната ноздра с пръст и поемат водата с другата, след което отпускат пръста и извеждат водата през другия канал. Има и друга процедура: водата да се поднесе с едната шепа към носа, докато с другата ръка се затискат ту едната, ту др. ноздра. След промивката водата се изплюва.

Описаната процедура е противопоказана при студено време и преди излизане на улицата.

Промивка на гърлото

я намалява отоци и успокоява раздразнения по лигавиците. В резултат просветът на глътката и трахеята се увеличават, което облекчава дишането по време на сън. Гърлото се промива преди сън и след събуждане.

Процедура: отпива се една глътка и се оставя в устата. Главата се накланя назад, езикът се притиска надолу. Редуват се звуците «о», «у», «а», «р», като усилието е максимално да се задействат мускулите на гълтателния апарат. След минута порцията се изплюва и се поема нова глътка. Промивката продължава 5 – 6 минути.

Какво се ползва за промиване: вода със сол и билкови отвари за максимален ефект. Те се приготвят непосредствено преди процедурата или няколко часа по-рано, но тогава се съхраняват на студено. За промивката отварата се стопля до 25 – 30 градуса. След промиване около час не се яде. Ефективността се увеличава при комбиниране с промивка на носа по описания по-горе начин.

Билкови сборове за промивка
  • невен и дъбова кора – по ½ чаена в 200 мл, запарка 40 м. Дъбилните в-ва от кората подобряват тонуса на мускулите, невенът е антисептик, който намалява възпаленията;
  • разтвор с ментово масло – една капка и щипка сол на 200 мл вода. Ментата сваля отока и възстановява лигавиците;
  • зехтин – за предпочитане нерафиниран. Взима се в уста една голяма глътка, отвежда се до гърлото за гаргара. Редува се с топла вода с няколко капки настойка от невен. 4 повторения имат смекчаващо и антимикробно действие;
  • разтвор на сол – две щипки морска сол на 200 мл, да се разтвори напълно.

Ефектът от гаргарата се увеличава, когато се допълни с упражнения за мускулатурата.

Щипка за нос

Нарича се щипка, „антихъркане“, клипс, устройство и т.н. Всъщност става въпрос за силиконово приспособление, което отваря носната кухина. Това осигурява безпрепятствено преминаване на въздушния поток и увеличава притока на кислород. Поставя се в носа – в двете ноздри, преди сън. Помага да се превключи на дишане през носа, а не с отворена уста.

Щипката е абсолютно безопасно приспособление, за което няма противопоказания и не предизвиква странични реакции. Цената му е от порядъка на 2.90 лв, 5.80 лв, 8.00 лв.

Тапи за уши на партньора

Тапите за уши не са лечебно средство, разбира се. Но помагат, докато хъркащият партньор намери решение на проблема или постигне резултат от лечението. Само знайте, че има няколко вида тапи – за плуване, за гмуркане, за полети, за музиканти и мотоциклетисти и дори филтри, които защитават от колебания на налягането. В случая трябват тапи за сън или универсални – за многократна употреба.

Тапите не са за всички. Противопоказани са за хора със заболявания на органите на слуха и при отделяне на повече ушна кал. Тапите „набутват“ секретите навътре и носят риск от възпаление.

Спане в отделни стаи

Подобен изход, разбира се, винаги съществува. Съветът е да се възползвате от нея, докато се търси лечение, а другите възможности не помагат.

Медикаментозните средства се произвеждат под различни форми. Най-популярни са спрейовете.

Спрейове

видове спрей п/в хъркане

Спрейовете имат за цел да облекчават дих. процес . Съставките в тях работят против отичане, за разширяване на дихателните пътища, за тонизиране на мускулатурата и т.н. Продаваните у нас спрейове с описаното действие са доста ограничени като брой.

www.lekar.bg

VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.8_1020]
Rating: 0 (from 0 votes)

Напишете коментар


*