Начало

Какво сънувахте снощи?

Искате ли да разберете какво означава?

От дълбока древност насам човекът се опитва да разгадае значението на различните картини, които вижда, докато спи. Много хора гледат на сънищата като на нещо обикновено и нормално съпътстващо живота ни, без да му обръщат особено внимание. Не са малко и хората, които осъзнават, че сънищата могат да бъдат послания и предсказания за нашето най-близко бъдеще.

Още преди хиляди години нашите предци са отдавали значение на сънищата като на предвестници на определени случки. Записвали са сънищата на своите роднини и приближени и са ги свързвали със събитията, настъпили непосредствено след това. Отдавна е установенавръзката на съня с последващите събития от живота ни.


Съновниците са различни за всеки народ. Сходството на бълграския съновник с един западноевропейски, турски, африкански или американски е едва около 20%. Живеейки по различни земи и континенти, различните народи получават и усвояват различни условия и блага от земята в продължение на хиляди години. Така са се изменили хората както по физиологическите си признаци така и по психологическите. Затова различните народи и етноси получават различни послания чрез своите сънища, предвещаващи определени събития.

Настоящият съновник е съкратена версия на многобройните записки на нашите предци българи. Свързаността на вашия сън с определено събитие по съновника никак не е 100% сигурно. Например напълно възможно е съновникът да предвещава едно отрицателно и нежелано събитие, а на вас да ви се случи нещо съвсем хубаво и чакано. Понякога за различните хора, макар и от български произход получават еднакви послания с различни значения. Така че не възприемайте абсолютно всяко предсказание буквално и изцяло.

Сега обаче имате възможността да изпробвате сами достоверността на съновника.

Как да използвате съновника максимално бързо и полезно?

За вашето максимално улеснение при ползване на съновника ние ви предоставяме информацията безплатно, директно и без задължение за регистрация, без въвеждане на лични данни и други подобни. За да откриете какво означава вашият сън, просто кликнете върху буквата, с която започва предметът, събитието или действието от съня ви. Думите са подредени по азбучен ред.

Можете също да използвате и търсачката в горния десен ъгъл на страницата.

И в двата случая ще откриете думата измежду подредените по азбучен ред. Ако случайно не я откривате, потърсете неин синоним.

Понякога тълкуванията за една буква не се събират на една страница и се намират на две или три страници. В такъв случай за да отидете на следващата страница просто натиснете бутона Следващи“, намиращ се долу в дясно под тълкуванията. За да се върнете обратно в предишната страница с тълкувания за същата буква, използвайте бутона
Предишни“.

За да се върнете бързо горе до менюто с буквите натиснете бутонът „Горе“, който се намира долу в дясно на всяка страница.


Вижте научната страна на сънищата:

Сънищата, фази на съня – факти, изследвания и мистерия

.

Една трета от живота ни преминава в спане. Това са сумарно около 2100 дни. Пет минути след края на съня човек забравя 50% от съдържанието му, а след десет минути забравя 90%. Проучвания в областта са установили, че мозъчните вълни са по-активни по време насън, отколкото в реалността. Сън е състояние, присъщо за всички бозайници. За сънища обикновено се смятат серията от образи, чувства, звуци и цветове, които се появяват по време, когато организмът е заспал. Сънят се характеризира със забавяне на някои дейности на тялото — намаляват моторните функции, отслабва реакцията към външни стимули. При хората, a и бозайниците като цяло, периодичното сънуване, както и спането са жизнено необходими за оцеляването и доброто състояние на организма.

Обикновено сънуването и спането са несъзнателен процес, въпреки че често съществува възможност за бързо събуждане. Тази лесна обратимост на съня е един от признаците, които го отличава от други процеси, съчетани с изпадане в безсъзнание, като припадъци и кома. Също така обаче, след дълги спорове, лабораторни експерименти убедително показват, че събуждане по време на сън е възможно, без това да нарушава дейността на съня. Сънят продължава ненарушен, а съзнателната перцепция е възстановена. Това е така нареченото съзнателно сънуване, което до преди се е смятало за недоказуема фикция. Биологичната функция на съня, а също и значенията му все още не са много добре разбрани. Въпреки това сънят е предмет на различни интерпретации от най-древни времена.

Неврофизиология на съня

Въпреки че сънищата силно корелират с така нареченото бързо движение на очите или БДО, все повече изследвания показват, че сънища се появяват и извън това състояние или NREM. БДО и NREM са част от петте фази, през които активността на мозъка преминава по време на спане. Тези фази се повтарят циклично на всеки около 90 минути, въпреки че всеки следващ цикъл има по-дълги БДО и все по-малко от другите по-дълбоките състояния на спане. Все още не е изяснено, кои части на мозъка са въвлечени в сънуването, тъй като става все по-ясно, че то е комплексно явление и не може да бъде локализирано само в една зона.

По време на сън активността на мозъка е сходна с тази по време на бодърстване с някои съществени разлики. При сънуване, зоните корелиращи с линеарно мислене биват суспендирани, докато се наблюдава повишена активност в зоните асоцирани с емоции и фантазия. Също така, по време на сън някои невротрансмитери не се активират и така моторните неврони не биват стимулирани. До голяма степен е и занижена информацията постъпваща от петте сетива. В полето на неврофизиологията на сънуването съществуват редица полемики, нерешени въпроси и хипотези. Така например, една от хипотезите набиращи популярност е, че сънищата са резултат на ендогенни дози диметилтриптамин ДМТ, които се отделят в мозъка. ДМТ е известна още и като съставка, която се приема екзогенно с различни цели, включително ритуални. (Вижте по-долу подробна информация за ДМТ)

Изследване на съня с електроенцефалограма (ВИДЕО)


Бързо движение на очите

БДО или бързо движение на очите (на английски: REM, съкращение от Rapid Eye Movement – буквално бързо движение на очите) е фаза на съня, която се характеризира с бързи движения на очите. БДО е индентифицирано от Клейтман и Асерински през 50-те години на 20-ти век.

БДО сънят при възрастен човек обикновено трае около 20-25% от всички фази на съня или около 90-120 минути всяка нощ. Установено е, че по време на БДО се „случват“ по-голяма част от ярките сънища, които сме способни да запомним при събуждане. За една нормална нощ спящият човек преминава през 4-5 фази на БДО. Докато първите са по-кратки, след всяка следваща времетраенето се увеличава.

Според някои метафизици това е последната от трите фази от цикъла на съня, в която се създават физически ориентираните съновидения (т.е. тези, които сме в състояние да запомним) и сънуващият аз прилага на практика знанията, получени през предните две фази.

Какво е диметилтриптамин (ДМТ)?

Пълното му име по IUPAC е 2-(1H-indol-3-yl)-N,N-dimethylethanamine. Това е силен халюциноген, подобен на ЛСД. ДМТ се среща естествено в много ниски дози в мозъка на човек и много бозайници. Среща се също в кръвта и остава дори в урината. Нормалната му концентрация се възстановява почти моментално след или дори по време на неговото разходване от организма. Разпространен е сред много растителни видове, но едва няколко го притежават в количество достатъчно да предизвика ефект при директно пушене. Въпреки разпространението си е сравнително малко известен, но влиза в Европейския списък за забранени наркотични субстанции, заедно с ЛСД, Екстази, Хероин и др.

Ефектите на ДМТ са сходни с тези на ЛСД, но по-силни. Продължителността им варира в зависимост от дозата и начина на приемане – чрез пушене, инжектиране или смъркане. При пушене или инжектиране ефектите започват почти мигновено, достигат рязко най-високата си точка за около 7 – 13 минути и отминават напълно в рамките на максимум един час след приемането на дозата. При смъркане са нужни около 10 – 15 минути за усещане на първите леки ефекти, през следващите 3 – 5 минути човек плавно се пренася в т.нар. ДМТ пространство и всичко отшумява до около час.