Буква

Изтълкувани думи, с буква ‘Я’

ЯБЪЛКА – „да видиш в съня, си е добър знак: обикновено се свързва със сексуални преживявания. Ако я ядеш, ще се радваш на здраве и щастие. Ако ядеш червена и сладка ябълка, предстои ти дръзка любовна авантюра, а ако е кисела или неузряла – кавги и неразбирателство в семейството или с любимия. Ябълки береш ли, ще натрупаш опит и познания, крадеш ли ги, ще те преследва стар любовник/любовница. Ако купуваш ябълки, ще се сдобиеш с добри приятели, а ако ги продаваш, ще ухажваш някого. Ако насън ти дават ябълка, ще се сгодиш; ако е неузряла, ще сключиш брак по сметка. Ако сънуваш узрели ябълки на дървото, ще имаш сплотено и многочислено семейство. Ако белиш ябълки, ще се простиш с някаква любовна надежда. Ако ядеш печени ябълки, чакат те много радости, благополучен брак, разбирателство. Ако изтървеш или загубиш ябълка, ще загубиш приятел или любим. Ако насън видиш цъфнало ябълково дърво, предстои ти чиста, невинна, платонична любов. Ако се качваш на ябълково дърво, ще си придирчив, ще поставяш много високи изисквания пред бъдещия си любим/любима.“

ЯВКА (виж СРЕЩА)

ЯВЛЕНИЕ, ЯВЯВАНЕ – ако нещо или някой твърде неочаквано, необяснимо или нелогично ти се яви насън, ще чуеш важна новина или ще срещнеш важен човек. Значението, тълкуването и последиците на подобно явяване зависят от съпътстващите подробности на съня.

ЯВОР – ако видиш или докоснеш насън, наяве ще се влюбиш или ще се ожениш. Ако го отсечеш, ще страдаш от несподелена любов, ще пропадне бракът ти.

ЯГОДА – сънуваш ли ягоди, чака те неимоверно щастие. Ако ги береш и ядеш, ще изживееш истински наслади в любовта. Ако са горски ягоди, предстои ти голям късмет. Ако са гнили или развалени, старо приятелство ще се помрачи или ще охладнеят чувствата ти към отдавнашен интимен партньор. Ако садиш, поливаш или плевиш ягоди, ще имаш многобройни грижи, няма да получиш това, което очакваш или са ти обещали, и ще се тревожиш за по-стари хора. Ако береш зелени ягоди, чакат те незначителни неприятности. Ако купуваш ягоди, ще имаш успешни търговски сделки. Ако насън ядеш сладко или компот от ягоди, предстои ти женитба. Цъфнали ягоди са знак за предстояща тежка болест.

ЯГУАР – ако сънуваш, наяве някой близък човек тъгува по теб. Ако убиеш ягуар или видиш мъртво животно в съня си, чувствата на този човек към тебе ще охладнеят, ще бъдеш разлюбен.

ЯД, ЯДОСАН – ли си насън, чакат те неприятности в дома или работата си. Ако изпитваш силен яд, ще те измамят в предстоящи сделки, ще имаш врагове.

ЯДЕНЕ, ЯДЕШ (виж ХРАНА) – ли насън, означава благополучие в работата ти. Ако ядеш с апетит, ще успееш в започнатото, ако яденето е с нежелание или без апетит, наяве ще срещнеш трудности и спънки в делата си. Ако сънуваш как други ядат, ще трябва да се постараеш повече в службата. Ако видиш маса, отрупана с храна, значи чрез упорита работа ще постигнеш успехите си.

ЯДЕЦ – в съня ти е предсказание за изненадваща придобивка или печалба. За комарджиите, авантюристите и любителите на риска предстои добро време, изпълнено с успехи и вълнуващи преживявания. Ако хващаш на ядец, съдбата е на твоя страна във всичките ти начинания.

ЯДКА – ако ядеш ядки насън, наяве ще постигнеш рядък успех, ще подобриш рекорд или ще се добереш до значителни висоти в работата си. Ако чупиш черупкови плодове и вадиш ядките им, ще се радваш на изключително здраве или ще оздравееш (за болните).

ЯДОВЕ – имаш ли насън, наяве те очаква безгрижен, необременен и спокоен живот.

ЯДРО, ЯДРЕН РЕАКТОР, ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ – в съня е знак, че си се захванал с опасна работа, която може да ти навлече сериозни неприятности, шансовете ти за успех са незначителни.

ЯЗ (виж ВИР)

ЯЗВА – че имаш, ако сънуваш, дълго време ще те човъркат съмнения и подозрения. Ако тялото ти е покрито с язви, трябва да си признаеш, че над главата ти са надвиснали сериозни проблеми и е време да се заемеш с тях.

ЯЗДИШ (виж ЕЗДА) – ли насън, чакат те успехи, благополучие, охолен живот. Колкото по-силен, бърз и отбран е конят в съня ти, толкова по-бързо и шеметно ще постигнеш славата си.

ЯЗОВЕЦ – в съня обещава бавен, но сигурен напредък в работата и личните дела.

ЯЗОВИР – да видиш насън, е знак, че ти предстои огромно количество работа. Ако ходиш по язовирната стена, ще намериш лесен начин да се справиш с работата си или ще впрегнеш някой друг да ти я свърши. Ако сънуваш празен, пресъхнал язовир, ще останеш без работа. Ако е препълнен или прелива, ще изтървеш нещата от контрола си.

ЯЙЦЕ (виж БЕЛТЪК, ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА, ГНЕЗДО, ЖЪЛТЪК, МЪТЕНЕ) – ядеш ли насън, ще имаш печалба. Ако купуваш яйца, значително ще се издигнеш в работата или ще подобриш положението си. Ако ги продаваш, чакат те нови придобивки. Ако даваш или ти дават яйце, ще откриеш, че някой е влюбен в тебе. Ако мътиш яйца, тревогите ти ще са напразни. Ако сънуваш кокошка да снася яйце, ще чуеш добри новини. Ако носиш здрави яйца, предстои ти страстна любовна връзка, но ако са счупени, ще имаш проблеми на любовния фронт или пък похожденията ти ще донесат неприятни последици. Ако видиш яйца в гнездо, изненадващо ще спечелиш пари (от лотария, хазарт, наследство). Ако готвиш ястие с яйца, личност от противоположния пол ще прояви специален интерес към теб. Ако видиш как се излюпват пиленца от яйца, радостите и любовта в семейството ти ще са безчет. Ако насън счупиш едно яйце, предстои ти спор, ако счупиш много яйца – загуба. Ако видиш счупени яйца или гледаш как някой чупи яйца, ще те излъжат в любовта, чака те сърдечна тъга. Ако сънуваш развалени яйца, бъди нащрек за измамници. Ако в съня ти те замерват с яйца, ще си навлечеш лоша слава. Ако ти замерваш някого с яйца, ще загубиш имущество, състояние или пък ще отблъснеш нечия искрена любов. Ако крадеш яйца, придобивките ти ще са със съмнителен произход, с неясна трайност и с не особено приятни последици. Яйчени черупки в съня означават, че напразно ще се радваш на печалбите или любовното си щастие. Ако стъпваш по яйчени черупки, ще водиш охолен, но празен, безцелен живот.

ЯЙЧНИЦИ (виж ВЕНЕРИЧЕСКИ БОЛЕСТИ, ПОЛОВИ ОРГАНИ, СЕКС) – ако сънят ти е свързан с болни или възпалени яйчници, значи изпитваш известна несигурност, страх или сексуален дискомфорт със сегашния си интимен партньор.

ЯК, ЯКОСТ – ако най-характерното в съня ти са изненадата и учудването от якостта на нещо или на някого, ще се чувстваш слаб и безпомощен в елементарна ситуация, няма да смееш да вземеш самостоятелно решение.

ЯКА – ако шиеш или гладиш, а също ако закопчаваш яката на дрехата си насън, ще присъстваш на светско събиране. Ако носиш дреха без яка, ще попаднеш сред непознати. Мъжка яка в съня е знак за запознанство с мъж, а дамска якичка – за приятелство с жена. Петно на яката си сънуваш ли, ще бъде опетнено доброто ти име.

ЯКЕ (виж ВРЪХНИ ДРЕХИ, ДРЕХА)

ЯЛОВ (виж СТЕРИЛЕН) – сънят е знак за неуспешни дела, за липса на късмет и резултати в работата, за провал на плановете, но също така може да предвещава скорошно зачеване, предстояща бременност.

ЯМА – копаеш ли насън, наяве таиш лоши намерения. Ако я прескачаш или заобикаляш, ще прескочиш или ще заобиколиш трудности и препятствия в работата си. Ако паднеш в яма, ще попаднеш в капан, ще имаш неприятности и проблеми. Ако затрупваш или покриваш с нещо ямата, трябва да се пазиш, защото лесно може да се поддадеш на измама.

ЯМУРЛУК – че носиш, сънуваш ли, ще се радваш на спокойствие, разбирателство с околните и почит в семейството. Ако купуваш нов ямурлук, ще започнеш нова престижна и доходна работа. Ако загубиш ямурлука си, ще загубиш доверието и уважението на близките си. Ако спиш с ямурлука си или го сгъваш и пъхаш в торба, значи те чака път.

ЯНТАР (виж КЕХЛИБАР)

ЯНУАРИ – месец да сънуваш през лятото, е знак, че ще изпаднеш в заплетена ситуация. Ако сънят е през януари, в следващите дни ще си обкръжен от неприятни или нелюбими хора.

ЯПОНИЯ, ЯПОНЕЦ, ЯПОНКА – в съня е предупреждение да се пазиш от непознати, слабо познати или прекалено любезни хора.

ЯРЕ – ако видиш или галиш насън, предсказва, че скоро ще се сприятелиш с влиятелен човек.

ЯРЕБИЦА – да сънуваш, е предупреждение за двулични хора в най-близкото ти обкръжение. Ако уловиш яребица с голи ръце, любимият /любимата или съпругът/съпругата ще ти изневери или ще те напусне. Ако убиеш яребица в съня си, значи ще простиш изневяра или предателство. Ако стреляш по яребици, но все не улучваш, значи ще ревнуваш. Ако ядеш яребица, тебе ще те ревнуват и това ще ти коства много разочарования.

ЯРЕМ – в пряк смисъл сънят предсказва предстояща трудна, но положителна промяна в общественото ти положение. Ако теглиш ярем, е знак, че често други вземат решение вместо тебе.

ЯРКОСТ, ЯРКА СВЕТЛИНА – ако в съня ти предметите и хората са в ярки цветове или облени от ярка светлина, е знак, че предстоящите събития ще са изключително динамични, полюсни, емоционални и краткотрайни като последици.

ЯРОСТ – изпитваш ли насън, е предупреждение да се пазиш от прибързани действия, да не се поддаваш на емоциите си в работата и сериозно да обмисляш всяка следваща крачка.

ЯСЕН – ако видиш или докоснеш ясеново дърво насън, ще се занимаваш с несериозни работи или ще загубиш време в разговори с безперспективни хора.

ЯСЕН ДЕН – в съня ти е обещание за щастие, разбирателство, хармоничен живот и безхаберие.

ЯСЛА, ЯСЛИ – празни в съня не са добър знак: чакат те бедност и сиромашия. Ако са пълни, ще натрупаш пари или имоти, може да купиш нова къща или да попълниш сметката си в банката.

ЯСЛИ (детски) – ако насън водиш дете в детски ясли или работиш там, ще те въвлекат в мошенически дела, ще шмекеруваш, ще погодиш някому номер или на тебе ще ти погодят номер, ще участваш в някаква дяволия.

ЯСНОВИДЕЦ, ЯСНОВИДКА, ЯСНОВИДСТВО (виж ГАДАЕНЕ, ГАДАТЕЛ, ПРОРОК) – ако сънуваш, че си ясновидец или посещаваш ясновидец, за да ти предскаже съдбата, ще се опиташ по непочтен начин да спечелиш или да преминеш изпитание. Ако жена сънува себе си като ясновидка или че е женена за ясновидец, значи ще се колебае между двама ухажори. Ясновидство, гадаене и пророкуване в съня ти са свързани с много и разнообразни неблагоприятни обстоятелства в работата или социалното положение.

ЯСПИС (виж СКЪПОЦЕНЕН КАМЪК) – ако видиш, купуваш, подаряваш или ти подаряват насън, наяве ти предстои дълго приятелство или споделена любов.

ЯСТИЕ – хубаво и вкусно сготвил ли си насън, е обещание за печалба или успех в работата. Ако гледаш различни ястия или опитваш от тях, ще водиш разнообразен и охолен живот.

ЯСТРЕБ – да сънуваш високо в небето, е предупреждение да не се доверяваш дори на най-близките си приятели и да не рискуваш в хазартни игри. Ако каца на ръката ти, внезапно ще получиш голяма сума пари или ще ти се отвори рядка възможност за преуспяване в работата. Ако ястребът е стиснал в ноктите си плячка, е предупреждение да се пазиш, защото е възможно злонамерени колеги или нелоялни партньори да измъкнат изпод носа ти най-изгодните ти сделки или да ти отнемат работата. Ако насън стреляш по ястреб, ще се съревноваваш с достоен и почтен съперник. Ако го застреляш, ще набедиш невинен човек. Ако браниш деца или дребни животни от ястреб, значи ще се сражаваш, за да защитиш интересите си.

ЯТАГАН – да видиш или да носиш насън, значи, че ще участваш в рискован бизнес със слаби изгледи за успех и печалба, и предупреждава да не се намесваш в чужди опасни, доста изострени отношения.

ЯТАК – че си, ако сънуваш, наяве ще се захванеш с работа, която ще криеш от другите, ще се отдадеш на тайно хоби или ще се впуснеш в извънбрачна авантюра. Ако имаш ятак, значи ще разчиташ на чужда помощ, сводничество, сватовничество или ще потърсиш услугите на съмнителен посредник.

ЯТО – ако в съня ти ятото се приближава, ще научиш наистина важни вести. Ако се отдалечава, ще пропуснеш важно съобщение или ще се разминеш с дългоочакван гост. Ако сънуваш ниско кръжащо на едно и също място ято, значи да изчакаш – нито да приемеш, нито да отхвърлиш отправените ти предложения. Ако видиш няколко различни ята, опитай се да получиш информация за настоящата ситуация и за положението на нещата около тебе от няколко независими източника.

ЯХАНЕ, ЯХАШ – ли хубав кон насън, ще се радваш на успехи и обществено признание. Ако яхаш магаре или катър, репутацията ти ще пострада.

ЯХНИЯ

ЯХНИЯ (виж ХРАНА, ЯДЕНЕ) – гореща ако ядеш насън, ще имаш сериозни проблеми и ядове в работата си. Ако готвиш яхния, ще диктуваш волята си в семейството.

ЯХТА

ЯХТА (виж КОРАБ, ЛОДКА, ПАЛУБА, ПЛАТНО и др.) – да видиш насън, предвещава радост. Ако пътуваш с нея, е символ на финансови успехи. Ако яхтата е с издути бели платна, ще успееш да реализираш мечтите и желанията си. Ако си на яхта и морето е бурно, може внезапно да загубиш пари. Ако правиш, поправяш или купуваш яхта, ще сключиш изгодна сделка и съдбата ще покровителства финансовите ти операции и сделките с недвижими имоти. Ако яхтата е поела курс в открито море, постарай се да стоиш далеч от вихъра на събитията, потърси спокойствие и усамотение. Състезание с яхти ако гледаш в съня си, моментът е подходящ за съставяне на дългосрочни планове, а ако участваш в регата, имаш реални шансове да победиш конкурентите си. Ако насън яхтата е на пристанище, ще се занимаваш с обзавеждане на жилище.